U Sloveniji se razmatra hibridni način rada u vanrednim situacijama

Sindikat predlaže najmanje pet eura naknade za dan rada od kuće

Region 01.08.2022, 10:53 02.08.2022, 09:04
U Sloveniji se razmatra hibridni način rada u vanrednim situacijama
© AA

Vlada Slovenije će vjerovatno krajem avgusta razmatrati prijedlog koji se odnosi na rad državne uprave i to po sistemu jedan dan od kuće, dva dana kod poslodavca, a dva dana po dogovoru. 

Ministarstvo državne uprave pripremilo je prijedlog smjernica za hibridni način rada u državnoj upravi. Zaposleni bi dobijali naknadu od dva eura za radni dan od kuće, čime su u sindikatu državnih organa nezadovoljni.

Svrha predloženih smjernica za hibridni način rada u državnoj upravi je da se u najvećoj mogućoj mjeri obezbijedi ujednačen način obavljanja poslova u organima državne uprave. U sklopu prijedloga, ministarstvo preporučuje da se radna sedmica državnog službenika sastoji od rada kod kuće i rada kod poslodavca, navodi se u nacrtu smjernica.

Ukoliko Vlada prihvati prijedlog, preporučit će se da državni službenici rade po modelu 1+2+2. U tom slučaju bi službenik radio od kuće jedan dan u sedmici, dva dana u prostorijama poslodavca i dva dana prema dogovoru. Model za organe državne uprave ne bi bio obavezujući, već bi bio smjernice ili preporuke, piše AA. 

- Ovdje treba naglasiti da rad od kuće nije pravo koje pripada državnom službeniku nezavisno od potreba procesa rada, već se ostvaruje uzimajući u obzir to, navodi se u prijedlogu Ministarstva javne uprave.

Istovremeno, naglasili su da državnom službeniku nije moguće dodijeliti posao kod kuće i da se obavlja uz saglasnost poslodavca i državnog službenika.

U predloženim smjernicama nije preporučljivo odrediti fiksan dan u sedmici kada zaposleni ne smije biti prisutan u prostorijama poslodavca, ali je moguće odrediti dan kada zaposleni mora doći na radno mjesto.

- Navedeno ne smije biti prepreka, da državni službenik ne bude prisutan na radnom mjestu u prostorijama poslodavca svakog dana u sedmici ili da izuzetno ne može raditi kod kuće cijelu sedmicu, naglašeno je.

Niti se protivimo niti pozdravljamo prijedlog, rekao je Frančišek Verk, predsjednik Zajednice državnih organa Slovenije. Istovremeno je upitao da li je prijedlog, kako se u njemu navodi, zaista kreiran kako bi se izbjeglo širenje epidemije COVID-19, ili se jednostavno radi o prebacivanju nekih troškova na zaposlene u državnoj upravi.

Prema prijedlogu, za jedan dan rada od kuće državni službenik bi imao pravo na naknadu za korištenje vlastitih sredstava u iznosu od dva eura.

- To je na neki način šala, kaže Verk, koji je naglasio da zaposleni imaju veće troškove grijanja i struje kada rade od kuće, dok država štedi.

Zato sindikat predlaže najmanje pet eura naknade za dan rada od kuće. I sa tolikim iznosom naknade država bi uštedjela na troškovima, jer ne bi morala da plaća troškove prevoza na posao, naglasio je Verk.

Kako stoji i u prijedlogu, hibridni način rada omogućava poslodavcu veću fleksibilnost i lakšu organizaciju rada u slučaju vanrednih situacija, smanjenje troškova rada i manje bolovanja. Omogućava i širi krug kandidata za određeni posao, a ima i mnoge druge pozitivne efekte smanjuje ugljični otisak i opterećenje kritične transportne infrastrukture, ubrzava digitalizaciju i smanjuje ovisnost o uvozu energije.

komentari (0)