Uhapšen bivši premijer Bugarske Bojko Borisov i nekoliko njegovih bliskih saradnika

Resorno Ministarstvo je saopćilo da su izvršeni pretresi na više lokacija i prikupljeni dokazi o sveobuhvatnoj akciji koja je u toku

Region 18.03.2022, 09:29
Uhapšen bivši premijer Bugarske Bojko Borisov i nekoliko njegovih bliskih saradnika
© AA

 Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen je, zajedno sa još nekoliko bliskih saradnika iz njegove partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB). 

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske navodi se da je hapšenje izvedeno u okviru sveobuhvatne istrage Evropskog tužilaštva u vezi sa 120 odvojenih predmeta.

Pored Borisova, slobode su lišeni i bivši bugarski ministar finansija Vladislav Goranov, bivša šefica Parlamentarne komisije za finansije Menda Stojanova i savjetnica za odnose s medijima pri bivšem uredu Borisova Sevdalina Arnaudova.

Resorno Ministarstvo je saopćilo da su izvršeni pretresi na više lokacija i prikupljeni dokazi o sveobuhvatnoj akciji koja je u toku, piše AA. 

Evropska tužiteljica Laura Kovesi, koja je jučer boravila u Bugarskoj, saopćila je da su sprovedene istrage o 120 prijava različitih vrsta korupcije u toj zemlji u vezi sa evropskim finansijskim fondovima.

komentari (0)