Ursula von der Leyen: Trenutak koji Sjeverna Makedonija treba iskoristiti

Von der Leyen je po dolasku u Skoplje poručila da Sjeverna Makedonija mora napraviti odlučan korak naprijed.

Region 14.07.2022, 14:54
Ursula von der Leyen: Trenutak koji Sjeverna Makedonija treba iskoristiti
© AA

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji u okviru koje se sastala s liderima te zemlje te obratila Sobranju koje danas raspravlja o francuskom prijedlogu za rješavanje spora između te zemlje i Bugarske, a koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom (EU). 

Von der Leyen se poslijepodne sastala u s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, s kojim je razgovarala o pregovaračkom okviru, a dvoje zvaničnika su potvrdili da će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, doći do konkretnih pregovora između Skoplja i Brisela, piše AA. 

Predsjednik Pendarovski je potvrdio stav da će prihvatanje francuskog prijedloga omogućiti deblokadu evropskog puta njegove zemlje i otvariti prvu fazu pristupnih pregovora, što će biti pozitivan impuls za reformski proces i napredak u Sjevernoj Makedoniji.

U tom kontekstu, Pendarovski je rekao da EU treba poštovati i garantovati zaštitu makedonskog jezika i identiteta.

Predsjednica EK također je održala sastanak i s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Na sastanku je zaključeno da je sada trenutak koji Sjeverna Makedonija treba iskoristiti kako bi prihvatila evropski prijedlog, što dalje znači održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU-u, navodi se u saopštenju Vlade.

Von der Leyen je tom prilikom ponovila da je Sjevernoj Makedoniji i Zapadnom Balkanu mjesto u EU-u i da je to "jedini put koji vodi u bolju budućnost za sadašnje i nadolazeće generacije".

Kovačevski i Ursula von der Leyen ponovo su naglasili da makedonski identitet, kultura, istorija i jezik nisu ugroženi pomenutim prijedlogom.

Predsjednica EK-a se također obratila Parlamentu Sjeverne Makedonije koji danas raspravlja o prijedlogu pregovaračkog okvira. Sjednici prisustvuju i poslanici opozicije koja odbija prijedlog i "ultimatum".

Von der Leyen je po dolasku u Skoplje poručila da Sjeverna Makedonija mora napraviti odlučan korak naprijed.

- Srećna sam što sam danas u Skoplju. Sjeverna Makedonija je pravi i pouzdan partner. Narod Sjeverne Makedonije pokazao je svoju privrženost vrijednostima Evropske unije. Oni zaslužuju da vide svoju zemlju kako napreduje na putu ka članstvu. Sada je na Sjevernoj Makedoniji da napravi odlučujući korak naprijed napisala je ona na Twitteru.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Prijedlogu se protivi opoziciona VMRO-DPMNE, navodeći da sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)