Visoke temperature diljem Balkana: Živa će prelaziti 40 stepeni Celizijusa

Iz FHMZ apeluju na stanovništvo da poduzme adekvatne mjere, planira svoje aktivnosti u skladu sa prognoziranim vrijednostima ekstremno visokih temperatura te da postupi po preporukama ljekara i Zavoda za javno zdravstvo

Region 17.07.2023, 09:28
Visoke temperature diljem Balkana: Živa će prelaziti 40 stepeni Celizijusa
© AA

U Crnoj Gori od danas je na snazi crveni meteoalarm, a očekuje se da temperatura dostiže i preko 40 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju. 

Kako je saopšteno, "zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju".

Očekuju se, kažu, temeprature i preko 40 stepeni Celzijusa, zbog čega su za danas, izdali meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se očekuju.

Na području Podgorice i Danilovgrada, prema prognozama ZHMS, temperature će prelaziti 40 stepeni, piše AA. 

“Od 17. jula, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni”, saopšteno je iz ZHMS.

Prema prognozama Zavoda, ukoliko u međuvremenu ne dođe o značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve negdje do oko 25. jula.

Temperaturni rekord za ovo doba godine juče je oboren na Žabljaku, koji se nalazi na najvišoj visinskoj tački u Crnoj Gori. Naime, na Žabljaku je izmjereno 28 stepeni Celzijusa. U Podgorici je juče izmjereno 39 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature očekuju se i u Bosni i Hercegovini, gdje je Federalni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura zraka. 

Crveno upozorenje je izdato od 16. do 19. jula od 12:00 do 18:00 sati, kada će vrijednosti temperatura zraka biti od 34 do 40 stepeni.

Iz FHMZ apeluju na stanovništvo da poduzme adekvatne mjere, planira svoje aktivnosti u skladu sa prognoziranim vrijednostima ekstremno visokih temperatura te da postupi po preporukama ljekara i Zavoda za javno zdravstvo.

Slično je i u Srbiji, gdje će u prva tri dana ove sedmice biti veoma toplo u Srbiji, a danas se očekuje do 40 stepeni. 

komentari (0)