Vjosa Osmani optužila Borrella za pristrasnost

Policija je navela da se nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka, kao i sprovođenju odluke Vlade Kosova od 28. oktobra 2022. godine o postupku registracije vozila sa registarskih oznaka “PR”, “KM“, “PZ“, “GL“, “UR“, “PE“ ili “ĐA“ na RKS registarske oznake.

Region 22.11.2022, 15:38 22.11.2022, 15:50
Vjosa Osmani optužila Borrella za pristrasnost
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je na sastanak u Briselu, optuživši visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella za pristrasnost. 

Osmani je u postu na Facebooku navela da je prvo pravilo svakog procesa posredovanja nepristrasnost, a ono “što smo vidjeli od Borrella bila je očigledna pristrasnost”, kao i “akomodacija agresora i predstavljanje potpuno iskrivljene stvarnosti”.

Nakon višesatnih razgovora sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borrell je novinarima kazao da dogovor o tablicama nije postignut, zato što Kurti nije prihvatio prijedlog EU-a.

Osmani je poručila da se mir i stabilnost ne mogu postići prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama, ali da Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na cijeloj svojoj teritoriji.

- Da je Borrell poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji, umjesto da optužuje Kosovo, pomenuo bar neke od prekršenih briselskih sporazuma, kazala je Osmani.

Među sporazumima iz Brisela koje je prekršila Srbija, Osmani je navela kršenje obaveze demontaže paralelnih nelegalnih kriminalnih struktura, kako je to predviđeno sporazumom iz 2013, nesprovođenje Plana implementacije sporazuma iz 2013. godine, koji zahtjeva da obje strane usvoje zakone o amnestiji, a do sada je to usvojilo samo Kosovo.

- Kršenje obaveza iz sporazuma iz 2013. godine u vezi sa održavanjem izbora, gde je Srbija kontinuirano podsticala napade na srpske stranke koje nisu smatrane lojalnim Vladi Srbije. To je više puta potvrđeno izveštajima međunarodnih izbornih posmatračkih timova, nastavila je Osmani.

Dalje je navela, kontinuirano kršenje tačke 14. sporazuma, gdje se zahtjeva da Srbija ne blokira evropski put Kosova, potom blokiranje implementacije energetskog sporazuma skoro deset godina, kao i nesprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju, kroz zabrane koje je Beograd učinio mnogim zvaničnicima i građanima Kosova svih profila da uđu u Srbiju, neprihvatanje dokumenata izdatih od strane Kosova itd.

Pored ostalog navela je i kršenje ugovora o katastru, gde nema pomaka u obavezi Srbije da dostavi originalne katastarske isprave, kao i kršenje sporazuma o diplomama, u čemu također nema napretka od strane Beograda, piše AA. 

Visoki predstavnik Borrell je nakon trilateralnog sastanka kazao da očekuje da Kosovo odmah obustavi narednu fazu kažnjavanja zbog registarskih tablica koju namjerava da započne 22. novembra, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, koje Priština smatra ilegalnim.

Kazao je da će informisati ministre vanjskih poslova država članica Evropske unije i partnere “o nekonstruktivnom ponašanju stranaka i potpunom nepoštovanju njihovih međunarodnih zakonskih obaveza, a to se posebno odnosi na Kosovo”.

Policija Kosova je saopštila da od utorka, 22. novembra, počinje sa sankcionisanjem novčanom kaznom od 150 eura svih vlasnika vozila koja se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije.

Policija je navela da se nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka, kao i sprovođenju odluke Vlade Kosova od 28. oktobra 2022. godine o postupku registracije vozila sa registarskih oznaka “PR”, “KM“, “PZ“, “GL“, “UR“, “PE“ ili “ĐA“ na RKS registarske oznake.

komentari (0)