Vlada Kosova objavila detalje dogovora sa EU-om oko deeskalacije situacije na sjeveru zemlje

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je to dogovoreno na jučerašnjem sastanku zamjenika kosovskog premijera Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom u Bratislavi

Region 12.07.2023, 10:23 12.07.2023, 12:50
Vlada Kosova objavila detalje dogovora sa EU-om oko deeskalacije situacije na sjeveru zemlje
© AA

 Vlada Kosova je iskazala spremnost da doprinese deeaskalaciji situacije na sjeveru zemlje, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo. 

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je to dogovoreno na jučerašnjem sastanku zamjenika kosovskog premijera Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom u Bratislavi.

U cilju stvaranja preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta, dogovoreni su sljedeći koraci:

• Vlada Kosova javno iskazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru zemlje. Ovo uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto u i oko opštinskih zgrada.

• Kosovska policija, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, procijenit će bezbjednosnu situaciju po potrebi, posebno kako bi razmotrila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

• Vlada Kosova putem javnog saopštenja podržava održavanje prijevremenih izbora u četiri opštine na sjeveru zemlje i to nakon ljetnje sezone. Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbijedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora.

• EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redoslijeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primjena svih članova sporazuma.

Navedene radnje bit će završene u roku od dvije sedmice. 

Predhodno je Evropska unija, krajem juna, uvela privremene kaznene mjere Kosovu zato što kosovske vlasti nisu ispunile zahtjeve u vezi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova. EU je od Vlade Kosova tražila da povuče specijalce Kosovske policije i novoizabrane gradonačelnike Albance iz opštinskih zgrada u četiri opštine na sjeveru Kosova, te da raspiše nove izbore na kojima bi učestvovala srpska zajednica, koja je aprilske lokalne izbore bojkotovala.

komentari (0)