Vlada Kosova osniva Agenciju za cyber bezbijednost

Region 14.09.2022, 13:00 14.09.2022, 13:10
Vlada Kosova osniva Agenciju za cyber bezbijednost
© AA

Vlada Kosova usvojila je Nacrt zakona o cyber bezbijednosti kojim se osniva Agencija za cyber bezbijednost.

Premijer Albin Kurti je na današnjoj sjednici vladinog kabineta rekao da ovaj zakon ima za cilj da definiše principe cyber bezbijednosti u institucijama koje razvijaju i sprovode politiku cyber bezbijednosti, odgovornost nadležnih u oblasti cyber bezbijednosti, zadatke subjekata, međuinstitucionalnu saradnju i mjere za sprečavanje cyber napada u Republici Kosovo.

Kurti je rekao da se ovim nacrtom zakona osniva Agencija za cyber bezbijednost, koja će biti institucija odgovorna za postavljanje i sprovođenje mjera za cyber bezbijednost na Kosovu.

"Ova Agencija će doprinijeti povećanju nacionalnih kapaciteta u oblasti cyber bezbijednosti. Agencija će imati zadatak da prati, kontroliše i koordinira aktivnosti institucija nadležnih za cyber bezbijednost u našoj zemlji, kao i preduzimanje mjera u slučaju nesprovođenja obaveza predviđenih ovim zakonom. Važan zadatak Agencije biće odgovor na prijetnje i incidente u cyber prostoru Republike Kosovo", rekao je Kurti, piše AA.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla rekao je da je Kosovo posljednjih dana suočeno sa cyber napadom, koji je povremeno stvarao prepreke u internet servisu unutar institucija, ali je uticao i na povremenu nemogućnost pristupa uslugama.

"S tim u vezi, ovaj zakon će stvoriti pravni osnov za sprečavanje i borbu protiv cyber kriminala. Shodno tome, ima za cilj stvaranje zakonskih uslova kroz koje se štite informacioni sistemi, korisnici sistema i lica koja mogu biti pogođena cyber incidentima, kako bi se obezbijedila bezbijednost u cyber oblasti Kosova", naglasio je Svecla.

Vlada Kosova saopštila je jučer da su tokom protekle nedjelje, u određenim vremenskim periodima, vladini sistemi bili suočeni sa cyber-napadom tipa "DDoS", koji je prouzrokovao povremene prepreke u radu internet servisa unutar vladinih institucija i nedostatak pristupa nekim državnim uslugama.

"Tokom perioda napada, tim za cyber bezbijednost u Agenciji državne bezbijednosti maksimalno je posvećen tome da minimizira uticaj napada na dostupnost i funkcionalnost usluga. U saradnji sa spoljnim stručnjacima, uz primjenu adekvatnih mjera, cyber napad je prevaziđen i spriječeni su pokušaji da se napad nastavi", saopštila je Vlada.

Tokom ovog cyber napada, kosovska izvršna vlast je saopštila da ni u jednom trenutku nisu kompromitovani podaci koji se čuvaju u Državnom centru podataka u okviru institucija Republike Kosovo.

Telekom Kosova se jučer, takođe, suočio sa cyber napadima, ali je "vratio pogođene internet usluge mobilne i fiksne mreže".

komentari (0)