Vlada Kosova potvrdila da je postojao plan za ubistvo premijera Kurtija 2021. godine

Region 19.09.2022, 16:05
Vlada Kosova potvrdila da je postojao plan za ubistvo premijera Kurtija 2021. godine
© AA

Vlada Kosova potvrdila je pisanje pojedinih medija da je u 2021. godini postojao plan za ubistvo premijera Kosova Albina Kurtija.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, Kosovska obaveštajna agencija obavestila je premijera Republike Kosovo Albina Kurtija o ovom slučaju.

“Bezbijednosne institucije preduzele su sve mjere da spriječe ovu akciju. Slučaj nije iznijet u javnost da se ne bi širila panika”, saopšteno je u odgovoru na pitanja novinara o medijskom izveštavanju, prenosi AA.

Albanski medij „A2 News” objavio da su iranski hakeri objavili dokument za koji kažu da je ukraden od bivšeg generalnog direktora policije Albanije Gladisa Nanoa. U tom dokumentu se navodi da je prije godinu dana Jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu otkrila plan za ubistvo premijera Kurti, a potom i bivšeg člana Obaveštajne službe Kosova Ismeta Haxhe i poslanika Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavita Halitija.

Kako prenosi „A2 News“, koji je imao pristup ovim dokumentima, osumnjičeni za sprovođenje ovog plana bio je Prek Kodra, koji živi u Skadru i posluje u Tropoji, Uroševcu i Dečanima. U dokumentu je pisalo da je bio dobar snajperista. Svrha plana izvršenja ovih atentata bila je destabilizacija situacije na Kosovu.

Hakeri su prije nekoliko dana napali i blokirali TIMS sistem, dok su u julu uspjeli da na više dana blokiraju rad online sistema podataka e-Albanija. Za taj cyber napad albanska vlada je direktno optužila Iran i prekinula diplomatske odnose sa tom zemljom. Sjedinjene Američke Države su javno sankcionisale nekoliko iranskih zvaničnika zbog njihove uloge u ovim napadima.

komentari (0)