Vlada Kosova proširila sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Region 16.05.2022, 14:30 30.05.2022, 11:09
Vlada Kosova proširila sankcije Rusiji i Bjelorusiji
© AA

Vlada Kosova proširila je sankcije Rusiji i Bjelorusiji, koje obuhvataju zamrzavanje imovine sankcionisanih pojedinaca, zabranu putovanja i zabranu transporta njihove robe na Kosovu.

Ove sankcije, kojim se Kosovo uskladilo sa novim sankcijama Saveta Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, izglasane su na sjednici Vlade Kosova, kojom je predsjedavao zamjenik premijera Besnik Bislimi u odsustvu premijera Albina Kurtija, koji boravi u posjeti SAD-u.

- Sankcije se sastoje od zamrzavanja sredstava u Republici Kosovo sankcionisanih pojedinaca ili entiteta, zabrana putovanja u Republiku Kosovo za sankcionisana lica, zabrana pojedincima i entitetima u Republici Kosovo da stave sredstva na raspolaganje bilo direktno ili indirektno pojedincima ili sankcionisanim entitetima, rekao je Bislimi.

Zamjenik ministra inostranih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti kazao je da sankcije imaju za cilj povećanje pritiska na Vladu Rusije i ekonomiju i ograničavanje resursa Kremlja za vojnu agresiju na Ukrajinu.

Vlada Kosova je, također, uvela sankcije Wanger grupi, neinkorporiranom privatnom vojnom entitetu sa sjedištem u Rusiji, za koji je zamjenik premijera Bislimi rekao da njihove aktivnosti krše međunarodno pravo.

Kosovo je prvi put uvelo ekonomske i finansijske sankcije Ruskoj Federaciji 25. februara ove godine, dan nakon što je napala Ukrajinu.

Vlada se složila i sa prijedlogom sprovođenja međunarodnih sankcija koje je uveo Savet Evropske unije u vezi sa preduzimanjem restriktivnih mjera protiv terorizma prema ISIS-u i Al-Qaedi i fizičkim i pravnim licima, subjektima ili drugim povezanim strukturama.

Prema prijedlogu Ministarstva inostranih poslova, sankcije protiv dvije proglašene terorističke grupe, koje djeluju u Afganistanu i regionu, podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine obje organizacije i njihovih pojedinaca na Kosovu, piše AA.

komentari (0)