Vlada Kosova: Prvi put da je zajednički sastanak Vlada Kosova i Albanije jednostrano otkazan

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu je naveo da bi se bilateralni sastanci, koje je predložio premijer Rama, mogli održavati svakog drugog dana

Region 14.06.2023, 11:04 15.06.2023, 12:46
Vlada Kosova: Prvi put da je zajednički sastanak Vlada Kosova i Albanije jednostrano otkazan
© AA

Vlada Kosova u reakciji na anuliranje sastanka Vlada Kosova i Albanije od strane albanskog premijera Edija Rame, istakla da je ovo prvi put da je zajednički sastanak jednostrano otkazan. 

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu je naveo da bi se bilateralni sastanci, koje je predložio premijer Rama, mogli održavati svakog drugog dana.

- Bilateralni sastanci bi se mogli održavati svakog drugog dana. Prilično smo bliski jedni drugima kao zemlje. Ne bi bilo prvi put da se sretnemo istog dana. Ali ovo je prvi put da je zajednički sastanak jednostrano otkazan, istakao je Kryeziu u odgovoru Anadoliji.

Dodao je da su zajednički sastanci veliki organizacioni poduhvat, kojem je prethodio veliki rad ministarstava na pripremi za taj dan, piše AA. 

- Trebalo bi da bude potpisano 13 novih sporazuma. Oni su imali za cilj da približe naše ekonomije, naše sisteme pravde, obrazovanja, kulture, itd... Najviše će izgubiti građani. Nažalost, otkazivanje sastanka od strane premijera Rame poništilo je mogućnost njihovog potpisivanja, naveo je Kryeziu.

Ranije, premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je obavijestio premijera Kosova Albina Kurtija da zajednički sastanak vlada Albanije i Kosova ne može biti održan danas u planiranom formatu, u kosovskom gradu Đakovici.

Rama je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je do anuliranja sastanka dvije vlade dolazi u uslovima kada se svakog sata pogoršavaju odnosi Kosova sa cijelom evroatlantskom zajednicom.

- Nakon što sam popodne razgovarao sa šefom evropske diplomatije Josefom Borrellom, zamolio sam Albina da se u Đakovici sastane u užem formatu, odnosno sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, kako bismo razgovarali upravo o ovoj situaciji, koja dramatično dijeli Kosovo sa evroatlantskom zajednicom do nezamislive tačke, gdje je ova zajednica stavila prst na dugme kojim će pokrenuti plan sankcija državi koju ju je stvorila, rekao je Rama.

Rama je prije nekoliko dana potvrdio da je francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu proslijedio nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Premijer Kurti je danas kazao da nema sumnje da premijer Rama vjeruje da je to pravi i dobar model, ali da je trebalo da ga kao predlog da predsjedniku Srbije za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

komentari (0)