Vladajuća stranka u Sjevernoj Makedoniji znatno izgubila, Skoplje dobilo novu gradonačelnicu

Region 01.11.2021, 12:32 01.11.2021, 13:19
Vladajuća stranka u Sjevernoj Makedoniji znatno izgubila, Skoplje dobilo novu gradonačelnicu
© AA

Na službenoj web stranici Državne izborne komisije (DIK) Sjeverne Makedonije objavljeni su preliminarni rezultati jučer održanog drugog kruga lokalnih izbora, na kojem su izabrani predsjednici 44 opštine i gradonačelnik Skoplja, a nakon što su u prvom krugu 17. oktobra izabrana 34 gradonačelnika.

Prema preliminarnim podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Državne izborne komisije (DIK) Sjeverne Makedonije, opoziciona VMRO-DPMNE pobijedila je u 20 opština, uključujući nekoliko važnih gradova, poput Ohrida i Bitolja.

Nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska, koju podržava VMRO-DPMNE, pobijedila je u utrci za gradonačelnika Grada Skoplja.

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća Socijaldemokratska unija Sjeverne Makedonije (SDSM) pobijedila je u sedam opština, kao i njen koalicioni partner, Demokratska unija za integraciju (DUI).

Koalicija Alijansa za Albance i Alternativa pobijedila je u tri opštine, iako će u jednoj od njih, odnosno u Debru, biti održan drugi krug jer je juče bilo ponovljeno glasanje u prvom krugu, po odluci Upravnog suda.

U dvije općine pobijedili su nezavisni kandidati, a u dvije Pokret BESA. Pored toga, Demokratska partija Albanaca (DPA), Liberalno-demokratska partija (LDP) i Građanska opcija za Makedoniju (GROM) pobijedile su u po jednoj opštini.

Ako se konačnim rezultatima drugog kruga dodaju preliminarni rezultati prvog kruga, opoziciona VMRO-DPMNE pobijedila je u ukupno 42 opštine, dok je vladajuća SDSM osvojila 16 opština.

Zbog ovih rezultata, predsjednik SDSM-a, ujedno i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sinoć je na konferenciji za novinare najavio da podnosi ostavku na mjesto premijera i lidera stranke, ističući da preuzima odgovornost za loše rezultate.

Ovo su bili sedmi lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji, prvi su održani 1990. godine, a prethodni 2017, piše AA.

komentari (0)