Vlade Kosova i Albanije potpisale 13 sporazuma

Bilateralni sporazumi su potpisani u Tirani uoči dolaska premijera Rame u posjetu Kosovu zbog sastanka Rame i kosovskog premijera Albina Kurtija, ali do susreta ipak nije došlo

Region 07.07.2023, 09:35
Vlade Kosova i Albanije potpisale 13 sporazuma
© AA

Vlade Kosova i Albanije potpisale su u četvrtak 13 sporazuma, memoranduma o saradnji i deklaracija, bez zajedničkog sastanka dvije vlade. 

Vlada Kosova je saopštila da je, nakon potpisa ministara Vlade Albanije, uslijedio potpis ministara Vlade Kosova, za stupanje na snagu sporazuma koji će biti od koristi građanima obje države.

- U protekle dvije godine održana su dva sastanka vlada na kojima je potpisan 41 vladin, međuresorski i međuinstitucionalni sporazum. Ovoga puta, i bez sastanka dvije vlada, potpisano je 13 sporazuma koji obuhvataju saradnju u različitim oblastima, od bezbjednosti i pravosuđa do obrazovanja i kulture, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je potpisan sporazum o međusobnom priznavanju advokatske profesije i posrednika, da bi se stvorio slobodan prostor za interakciju ljudi, ideja, kapitala i drugih zajedničkih prostora, kao i da bi se obezbedila bolja perspektiva za građane dve zemlje.  

- U cilju razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede, promocije trgovine i olakšavanja postupaka kontrole, zaključen je sporazum o olakšavanju postupaka kontrole proizvoda neživotinjskog porijekla. U okviru saradnje, razmene informacija, iskustava i tehnologije, je i sporazum o saradnji u oblasti inspekcije, gdje je predviđena donacija portala e-inspekcije Kosovu od strane Vijeća ministara Republike Albanije, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje potpisali su i zajedničku deklaraciju o namjerama, kojom se zajednički obavezuju na intenziviranje saradnje u oblasti bezbjednosti, uglavnom s fokusom na olakšavanje prekograničnog saobraćaja i unaprjeđenje razmjene informacija kroz sisteme upravljanja bezbjednošću granica, unaprjeđenje zajedničkog centra za integrisano upravljanje granicom, kao i unaprjeđenje saradnje u spriječavanju i borbi protiv kriminala.

- Današnji sporazumi, zajedno s onima koji su potpisani na dva sastanka vlada u posljednje dvije godine, približavaju naše zemlje i građane jedni drugima i ponavljaju jačanje saradnje između Republike Kosovo i Republike Albanije. Vlada Republike Kosovo pozdravlja buduće zajedničke sastanke, koji bi trebalo da se održe između naših zemalja, radi plodonosnih razgovora i promovisanja dobrih dijela i saradnje, navode iz Vlade Kosova.

Bilateralni sporazumi su potpisani u Tirani uoči dolaska premijera Rame u posjetu Kosovu zbog sastanka Rame i kosovskog premijera Albina Kurtija, ali do susreta ipak nije došlo.

Rama se sastao odvojeno s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom. Konjufca je nakon tog sastanka izjavio da je Kosovo bilo povrijeđeno nakon otkazivanja sastanka dvije vlade od strane Rame sredinom juna, ali ne toliko da se ne bi sastali. Albanski premijer je sastanak vlada otkazao zbog situacije na sjeveru Kosova.

komentari (0)