Vlasti zemalja regiona uputili poruke saučešća i podrške turskom predsjedniku

- Užasnut slikama iz Istanbula danas. Najoštrije osude ovog gnusnog napada, naveo je Đukanović

Region 13.11.2022, 18:36 14.11.2022, 14:22
Vlasti zemalja regiona uputili poruke saučešća i podrške turskom predsjedniku
© AA

Povodom eksplozije u Istanbulu u Istiklal Taksim ulici poruku podrške i saučešća turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu uputi je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 

- Izuzetno su me uznemirile potresne scene iz centra istanbula. U svoje i u ime građana Srbije, izražavam duboko saučešće porodicama stradalih, predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, Vladi Republike Turkiye, dok povređenima želim brz i uspešan oporavak, napisao je Vučić. 

Poruku saučešća i podrške uputio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, 

- Užasnut slikama iz Istanbula danas. Najoštrije osude ovog gnusnog napada. Crna Gora i njeni građani saosjećaju sa turskim narodom. U mislima sa našim prijateljima i saveznicima. Saučešće predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i porodicama žrtava, napisao je Đukanović. 

Vlasti Republike Slovenije osudile su današnji bombaški napad u Istanbulu i uputile poruku podrške Republici Turkiye i njenom narodu. 

- Izražavamo najdublju sućut porodicama i prijateljima nevinih žrtava koje su izgubile živote u užasnom napadu u Istanbulu. Slovenijaa stoji uz narod Turkiye i želi brz oporavak ozlijeđenima, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

Snažna eksplozija odjeknula je danas u popodnevnim u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će svi odgovorni za taj podli napad biti pronađeni i procesuirani.

Erdogan je kazao da je u eksploziji poginulo najmanje šest osoba, uključujući četiri na mjestu eksplozije, a još dvije žrtve preminule u bolnici. Još najmanje 53 osobe su povrijeđene, a Erdogan je kazao da je prerano sa sigurnošću reći, ali da se na bazi prvih informacija s terena može osnovano sumnjati da se radilo o terorističkom činu, navodi AA. 

komentari (0)