Vojska Kosova dobila 311 regruta: "U venama imate DNK Oslobodilačke vojske Kosova"

Mehaj je u govoru rekao da se diplomiranje novih regruta KSB-a dešava na poseban dan, 11. novembar, kada je 1918. godine potpisan Mirovni sporazum kojim je završen Prvi svjetski rat

Region 11.11.2022, 13:17 13.11.2022, 19:18
Vojska Kosova dobila 311 regruta: "U venama imate DNK Oslobodilačke vojske Kosova"
© AA

U kasarni “Adem Jashari” Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u Prištini danas je zakletvu položilo 311 novih regruta, što je najveći broj diplomaca do sada, piše Anadolija.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, komandant KSB-a general-potpukovnik Bashkim Jashari, zvaničnici Vlade Kosova, generali i oficiri KBS-a, članovi porodica i drugi gosti.

Mehaj je u govoru rekao da se diplomiranje novih regruta KSB-a dešava na poseban dan, 11. novembar, kada je 1918. godine potpisan Mirovni sporazum kojim je završen Prvi svjetski rat.

Mehaj je rekao da ovaj datum podsjeća da će cilj KBS-a uvek biti da garantuju mir u zemlji i šire, rame uz rame sa partnerima, jer je mir više nego ikada potreban regionu i svijetu. Kazao je i da održavanje mira zahtjeva veliku posvećenost i da KBS svakim danom napreduje, te da članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim mehanizmima ostaje glavni cilj.

- Naša vojska se nikada nije borila za osvajanje stranih teritorija, već je uvijek branila svoju zemlju. Znajte dobro da u vašim venama imate DNK Oslobodilačke vojske Kosova, imate DNK legendarnog komandanta Adema Jasharija. Vojska Adema Jasharija se ne predaje, ne vraća se nazad i nepobjediva je. Otporni smo kao Adem Demaçi i hrabri kao Adem Jashari, dva Adema nas vode, jedan sa političkog, drugi sa vojnog aspekta “, naglasio je Mehaj.

Konjufca je rekao da kosovska vojska stalno raste i da služi zemlji za koju su podnijete mnoge žrtve. Istakao je da se u cilju zaštite slobode Kosova, KBS gradi po principima moderne i demokratske vojske.

- Naša orijentacija je jasna, želimo da budemo dio Sjevernoatlantske vojne alijanse, najmoćnijeg saveza na svijetu koji uključuje demokratske države. NATO je prije 23 godine svojim bombardovanjem zaustavio srpski genocid nad našim narodom. Mi nismo država sa teritorijalnim pretenzijama, mi smo demokratska republika, ali se osjećamo ugroženi pretenzijama Srbije prema našoj zemlji“, naglasio je Konjufca i dodao da ne može biti trajnog mira i stabilnosti na tlu Evrope bez odustajanja Rusije od Ukrajine i bez odustajanja Srbije od Kosova.

Regruti koji su postali dio KSB-a, prethodno su završili devet nedjelja osnovne obuke podijeljene u tri faze, sa različitim aktivnostima kao što su: disciplina, upotreba oružja, fizička taktika, navigacija tokom dana i noći, vojne vrijednosti, rano buđenje...

Sa 311 novih regruta, za 19 posljednjih mkjeseci Kosovo je dobilo 1.230 diplomiranih vojnika KBS-a. Konkurs za 600 novih regruta bit će otvoren 28. novembra.

komentari (0)