Von der Leyen u Sobranju: Prihvatite francuski prijedlog, makedonski jezik je vaš

Govoreći o izmijenjenom francuskom prijedlogu, von der Leyen je rekla da je čula zabrinutost dijela političkih subjekata o makedonskom jeziku.

Region 14.07.2022, 15:53 15.07.2022, 10:54
Von der Leyen u Sobranju: Prihvatite francuski prijedlog, makedonski jezik je vaš
© AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se u četvrtak Sobranju (Skupštini) Sjeverne Makedonije i tom prilikom pozvala zastupnike u zakonodavnom tijelu da podrže francuski prijedlog za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom (EU). 

Govoreći o izmijenjenom francuskom prijedlogu, von der Leyen je rekla da je čula zabrinutost dijela političkih subjekata o makedonskom jeziku.

"Nema sumnje da je makedonski jezik vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo. Dakle, makedonski jezik je u pregovaračkom okviru bez dodatnih kvalifikacija“, rekla je Von der Leyen.

Dodala je kako se obje strane moraju okrenuti prema budućnosti, započeti pristupne pregovore i usmjeriti put koji vodi ka EU, što se, kako je kazala, može postići prihvatanjem francuskog prijedloga

"Budite uvjereni da je EK uvijek bila na strani ove zemlje i da će svaki put biti na vašoj strani. Uvjereni smo da je ovo istorijska odluka. Ali odluka je vaša i samo vaša. Na kraju se radi o vašem putu. Ako odlučite da prihvatite revidirani francuski prijedlog, biće organizirana međuvladina politička konferencija i Evropska komisija će odmah početi sa pregledom evropskog zakona, što je prvi korak u pregovorima o članstvu”, rekla je predsjednica EK Von der Leyen.

Istakla je da prijedlog pregovaračkog okvira takođe poštuje i nacionalni identitet Sjeverne Makedonije.

"Možete računati na mene da će pregovarački proces poštovati evropske principe i standarde. Imate uspješno multietničko društvo. Pokazali ste interes za vladavinu prava, za zaštitu ljudskih prava, ovo su evropske vrijednosti. Izmjena ustava radi jačanja osnovnih prava ojačaće vašu posvećenost tim vrijednostima i time će se automatski okončati početna faza pregovora", dodala je.

Ona je istakla da istorija ne uslovljava pristupne pregovore sa EU-om.

“Ohrabrujem vas da iskoristite ovu priliku, zatvaranjem ovih vrata, Sjeverna Makedonija je kažnjena ostankom izvan pregovaračkog procesa. To je ono što nova generacija ne želi. Oni vole svoju zemlju i žele da ovde grade svoj arsenal. Otvorimo im sljedeća važna vrata. Koliko vas ima djece? Neki od vas čak imaju i unučad. Svi zajedno želimo da se osvrnemo unazad i kažemo da su sva naša djeca i unuci dio evropske porodice", rekla je predsjednica EK, poručivši da Evropa nije potpuna bez Sjeverne Makedonije.

Sobranje Sjeverne Makedonije danas razmatra francuski prijedlog pregovaračkog okvira. Dio opozocije, odnosno VMRO-DPMNE se protivi dokumentu, navodeći da sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".

Zastupnici u Sobranju danas neće glasati "za" ili "protiv" francuskog prijedloga, već za zaključke kojima se Vladi daje smjer o čemu može ili ne pregovarati u procesu evropskih integracija, piše AA. 

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)