Vučić: Međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i dobrobiti čovječanstva

Samit Pokreta nesvrstanih zemalja održava se danas i sutra...

Region 11.10.2021, 10:33 11.10.2021, 11:01
Vučić: Međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i dobrobiti čovječanstva
© AA

U Beogradu, glavnom gradu Srbije, danas je počeo sastanak povodom obilježavanja 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Samita da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i dobrobiti čovječanstva i da Srbija vjeruje u multilateralizam. 

- Uvaženi prijatelji dobrodošli kući. Beograd je bio i bit će domaćin svakom ljudskom biću koje nosi poruku mira, naglasio je Vučić.

On je poručio da je Srbija kao pravni nasljednik SFR Jugoslavije, osnivač Pokreta nesvrstanih i Ujedinjenih nacija, promoter ideje multilateralizma.

Vučić je rekao da je želja Srbije da oda počast osnivanju Pokreta nesvrstanih koji je nastao u vrijeme blokovskih podela i u kojem nije bilo mjesta za dominaciju jedne države nad drugom.

On je istakao da se nada da neće samo pričati o prošlosti, već i o budućnosti i da vjeruje da je svijet dijaloga i mira moguć.

- Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je Pokret nesvrstanih odigrao u očuvanju mira u svijetu. Uprkos usponima i padovima, historija Pokreta nesvrstanih je uspješna priča, rekao je Vučić.

Kako je naveo pokret je krenuo sa idejom budućnosti jednakih zemalja, gdje se ista prava primjenjuju na sve.

- Pravo da se odluči o sopstvenoj sudbini nije grijeh, već pravo koje mora da pripada svima, bez obzira na snagu, bogatstvo i moć koju imaju, poručio je Vučić.

On je rekao da je neophodno raditi na jačanju multulateralizma i da "nijedna država nije izolovana i samodovoljno ostrvo".

Kako je naglasio Pokret nesvrstanih je bio i ostaje simbol suverenog dijela svijeta, koji se bori za svoju autonomoiju, a Srbija zna koliko je ta borba teška. Dodao je da je za Srbiju najteža borba koja je usmjerena na rješavanje pitanja Kosova i Metohije.

Kazao je da radeći na rješavanju pitanja Kosova, Srbija brani univerzalne principe međunarodnog prava, ali i ključne principe na kojima je zasnovan Pokret nesvrstanih.

Vučić je dodao da je Srbija donirala više od milion vakcina protiv koronavirusa, od kojih više od polovine za zemlje u Aziji i Africi, te da će isto raditi dok COVID-19 ne postane prošlost.

- Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima, poručio je Vučić i ukazao na ideju sa osnivanja Pokreta nesvrstanih da mir ne može da se postigne podjelama, već okončavanjem dominacija jedne države nad drugima.

Samit Pokreta nesvrstanih zemalja održava se danas i sutra.

Skupu kojem su domaćini Srbija i Azarbejdžan prisustvuju delegacije iz više od 100 zemalja, devet međunarodnih organizacija i 40 ministara  vanjskih poslova.

Goste su dočekivali ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov, javlja AA. 

Na samitu neće biti donesene nikakve odluke, već predstavlja način da se obilježi 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je 1. septembra 1961. godine održana u Beogradu.

komentari (0)