Vučić: Najmoćnije zemlje EU, uz podršku SAD i Turkiye, žele što brže rješavanje kosovskog problema

Region 10.09.2022, 11:14
Vučić: Najmoćnije zemlje EU, uz podršku SAD i Turkiye, žele što brže rješavanje kosovskog problema
© AA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su mu u petak izaslanici najmoćnijih evropskih zemalja, Njemačke i Francuske, Jens Pletner i Emanuel Bon, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i Turkiye, rekli u uslovima rata u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da treba doći do rješenja kosovskog problema što je moguće brže.

Vučić je tokom obraćanja naciji nakon sjednice srbijanskog Saveta za nacionalnu bezbednost koja je održana jutros istakao da je Srbija od najmoćnijih evropskih zemalja dobila prijedlog "potpuno nove armature" razgovora i pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog i konačnog rješavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom.

Naveo je da bi suštinski sporazum Beograda i Prištine u skladu sa interesima zapadnih zemalja značio "priznanje svega onoga što oni misle da je realnost", ali je ponovio da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, prenosi AA.

Srbijanski predsjednik je naglasio da velike zapadne sile i Turkiye žele rješavanje problema na Kosovu jer je u Evropi rat, jer Evropa mora da se brani i da bi u skladu sa potencijalnim dogovorom Beograda i Prištine evropskim zemljama bilo mnogo lakše da pruže ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jasan odgovor po pitanju pravnog presedana i davanja nezavisnosti Kosova.

Vučić je objasnio da bi zapadne zemlje u slučaju dogovora Beograda i Prištine ukazale Putinu da je taj dogovor postignut, i da bi Krim mogao da dobije nezavisnost ukoliko Krim i Ukrajina postignu dogovor, a da bez tog dogovora nema ni nezavisnosti Krima.

Vučić je ocjenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šteta "sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".

Naveo je da su mu Pletner, Bon i Lajčak ukazali da je Putin "podigao zavjesu" i da je sada ostavljeno svima da se opredjele na kojoj će strani te zavjese ostati.

Vučić je rekao da je izaslanike upozorio da na sjeveru Kosova "niču nelagalne baze" specijalnih jedinica Kosovske policije" i ocjenio da "divljašto i banditizam kosovskih vlasti nemaju kraja i ne postoji pravna norma koju nisu pogazili".

Dodao je da će SAD, za odbranu od ruske agresije uputiti novu tranšu vojne pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Kosovu i upitao šta će Amerikanci i zemlje u okruženju tražiti od Srbije jer na spisku vojne pomoći nema samo Srbije.

Govoreći o mogućnosti da se najavljena Parada ponosa zabrani, Vučić je naveo da će srbijansko ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom donijeti eventualnu odluku o zabrani 96 sati pred njeno održavanje.

Vučić je rekao da se Srbija "neće igrati i sprdati" sa svojim građanima i "izmišljati gluposti" da Paradu ponosa zabranjuje zbog majmunskih boginja, jer ne želi da "unižava ljude koji su naša djeca, roditelji, braća i sestre".

Dodao je da su srbijanske vlasti zabrinuti za bezbijednosnu situaciju i da zato nikada neće razumjeti "nevjerovatnu neodgovornost onih koji su od jedne gotovo nevažne teme ili važne teme za samo jedan dio našeg društva napravili krstaški rat ne razmišljajući koliko su samara stavili na leđa svojoj državi".

Vučić je rekao da se Srbija neće igrati "bezveznim pričama o majmunskim boginjama" a da istovremeno na fudbalskoj utakmici dopušta prisustvo 55.000 ljudi.

Naglasio je da srbijanske vlasti "niti su toliko neozbiljne niti žele da unižavaju građane" da bi tvrdile da Parada ponosa ne može da se održi zbog epidemije majmunskih boginja.

Vučić je rekao da je situacija za Srbiju teška jer "ne želimo da vidimo sukobe", ali je upozorio da bi moglo da dođe do većih sukoba i nemira, "gdje bi naša sila morala da bude veća a to su stvari koje želimo da izbjegnemo".

Srbijanski predsjednik se ironično javno zahvalio svim "velikim junacima koji ne čekaju u redu ni na Jarinju ni na Brnjaku, ali čekaju po parkovima u Beogradu kako da se iživljavaju nad onima koji su slabiji od njih".

komentari (0)