Vučić: Ne vidim rješenje u razgovorima s Prištinom

Naveo je da ne vidi mogućnost pomaka, jer Priština ne želi da razgovara o racionalnim i kompromisnim rješenjima

Region 30.08.2022, 12:33
Vučić: Ne vidim rješenje u razgovorima s Prištinom
© AA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o situaciji na Kosovu i nedavnom sporazumu Beograda s Prištinom da ne vidi rješenje, jer će Priština svakako 1. septembra početi svoju kampanju da primora Srbe sa Kosova da promijene registarske tablice. 

- Albin Kurti je na razgovorima rekao da se nada da će imati velikog uspjeha kada je mijenjanje tablica u pitanju. To je proces koji će da traje. Mi smo suočeni sa tim modelom, i borićemo se, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Eduardom Rodrigesom Pariljom.

Naveo je da ne vidi mogućnost pomaka, jer Priština ne želi da razgovara o racionalnim i kompromisnim rješenjima.

Govoreći o svojoj prethodnoj najavi da Parada ponosa u Beogradu u okviru manifestacije Evroprajd neće biti održana, Vučić je rekao da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Parade ponosa biti poštovana i istakao da, ukoliko je neki skup zabranjen, da će taj skup i biti zabranjen.

Naglasio je da ta manifestacija neće biti održana i da promjene odluke neće biti.

Vučić je organizatorima Evroprajda koji su najavili da će se okupiti u dogovoreno vrijeme uprkos odluci države da se manifestacija odloži, poručio da je stav države da ne postoje bezbjednosni uslovi.

Ocijenio je da organizatori Evroprajda umjesto da razumiju situaciju i biraju drugačije načine da se bore za svoja prava, po svaku cijenu nastoje da skup održe, piše AA. 

- Neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba, istakao je Vučić i napomenuo da će svako ko bude htio nasilje biti priveden.

Vučić je ocijenio da je održavanje Parade ponosa problem sa kojim će se srbijansko društvo suočavati u budućnosti, jer svaka politička opcija ima isključiv stav po tom pitanju. 

Kao "tužno" je ocijenio to što je nekome ko podržava održavanje Parade ponosa ta manifestacija jednako važna kao Kosovo.

- Normalni ljudi se nadaju da će sama država da se izbori sa njima. Jedni šetaju, teraju kontru drugima. I da ih, sve zajedno pitate šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, imamo Kosovo i Metohiju. I onda mi neko kaže da je isto. Tužna je istina ako je to tako, rekao je Vučić.

komentari (0)