Vučić: Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije

Njemačka kancelarka Merkel je rekla da su Srbija i Njemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni"...

Region 13.09.2021, 21:38 13.09.2021, 21:54
Vučić: Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel nesumnjiva liderka Evrope i autoritet koji su svi željeli da čuju, i da su suprotstavljene strane na Balkanu zbog nje osjećale odgovornost da vode računa o miru.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa Merkel rekao da je sa njom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti vanjske politike Srbije sa politkom Evropske unije. 

Istakao je da mu je čast da bude domaćin njemačkoj kancelarki na kraju njenog mandata i da joj je zahvalan na svim konkretnim rezultatima Berlinskog procesa.

- Ona je nesumnjivi lider Evrope i osećali smo odgvornost da vodimo računa o miru, i bila je politički autoritet koji smo želeli da čujemo, naglasio je Vučić za Merkel i naveo da ima "pomalo strah" kako će se stvari odvijati nakon što Merkel više ne bude kancelarka.

Kako je rekao "imali smo mir, prošli smo kroz migracije, imali smo koronu i teške ekonomske stvari i uz podršku Merkel prevazilazili smo to, ona je nesumnjivo politički autoritet Evrope".

Naglasio je da je Srbija u odnosima Beograda i Prištine posvećena dijalogu, jer smatra da zamrznuti konflikt nije dobro rješenje i da je potrebno da dođe do kompromisnog rješenja. Vučić je pojasnio da će Srbija "uvijek biti otvorena da razgovara kako da dođe to tog rješenja, jer je to dobro za Srbe i Albance" i istakao da Srbija "samo u miru vidi budućnost".

On je najavio i dolazak predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kada će biti potpisan ugovor o autoputu Niš - Merdare, koji je prema Vučiću od ogromnog značaja za taj siromašni kraj Srbije te istakao da je to rezultat politike koju vodi Merkel.

Vučić je rekao da je, kada je postao premijer Srbije 2014. godine, svega 17.000 ljudi radilo u njemačkim kompanijama u Srbiji, a da ih je danas više od 70.000 i dodao da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner Srbije.

Vučić je istakao da "ne negira" da je Srbija "svjesna saznanja" šta su uslovi za ulazak Srbije u EU i naglasio da je protiv zamrznutog konflikta, ali da vlasti ne žele "ponižavajuće rješenje" za Srbiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u predsjedniku Srbije Vučiću prepoznala osobu koja "ne daje lažna obećanja, već sprovede u djelo ono što je rekao".

Kazala je da ohrabruje Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi, pluralnoj državi, i da bi ekonomski uspjesi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj koji se isplati.

Ona je rekla da će se svaki kancelar Njemačke zalagati za Berlinski proces i istakla da je optimista da će taj proces biti nastavljen i kada ona više ne bude kancelarka. Merkel je naglasila da je Srbija postigla "niz rezultata u reformama", ali da i njoj i cijelom regionu predstoji "dug put do članstva u EU".

Rekla je da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".

Ukazala je da zna da je percepcija da proces evropskih integracija "teče sporo" i da evropska strana postavlja nove zahtjeve, ali da se vidi niz rezultata i napredak.

- Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana, rekla je Merkel.

Navela je da EU ima "veliki geostrateški inetres" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "utjecaja iz drugih područja" ako EU ne djeluje dovoljno brzo u nekim situacijama, javlja AA.

Merkel je rekla da su Srbija i Njemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".

komentari (0)