Vučić: Od 2023. građani će između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije moći putovati "bez granica"

Region 29.07.2021, 12:52 29.07.2021, 14:36
Vučić: Od 2023. građani će između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije moći  putovati "bez granica"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Skoplju da je cilj inicijative između Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije da olakša život građanima i poboljša životni standard, da u njoj nema ničega što je upereno protiv bilo koga. 

- Ovo što radimo mi u Skoplju, Tirani, u Beogradu su velike stvari. Ako uspijemo, bit će to ogroman uspjeh, a ako ne - bar će ostati da je neko pokušao. U narednih godinu, dvije najkasnije hoćemo da napravimo da kroz naše tri zemlje možemo da prolazimo bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja do Beograda ili Tirane prođu bez zaustavljanja, bez da ih iko išta pita, dok će drugi morati malo da se zaustave, rekao je Vučić.

Naglasio je da tri zemlje treba da pokažu da "nisu više maloljetne" i da ne moraju nikome da služe osim narodu.

Dodao je da će sve tri zemlje dati sve od sebe, kako bi se prevazišle slabosti administracija.

- Ako to budemo u stanju, 1. januara 2023. godine - mi nemamo granice između naših zemalja. Imamo ih, ali nema granica za naše građane. Idete od Beograda do Tirane i niko vas nigde ne zaustavlja, i obrnuto, a time povećavamo sigurnost naših građana, istakao je Vučić.

U Skoplju se danas održava regionalni ekonomski forum u okviru inicijative, na kome učestvuje više od 350 kompanija za Zapadnog Balkana.

Trojica lidera potpisali su 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu deklaraciju o slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi koja predviđa da se do kraja 2021. godine ove tri države Zapadnog Balkana nađu u jedinstvenom sistemu koji će omogućiti bolji poslovni ambijent, lakši transport roba i zapošljavanje, ali i prelaženje granica samo s ličnom kartom. 

komentari (0)