Vučić: "Pozicija Srbije je teška i bojim se da će ekonomski biti sve teža"

Srbijanski predsjednik se nakon sastanka sa šeficom njemačke diplomatije i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kazao da razgovori nisu bili jednostavni, ali da je zadovoljan interesovanjem njemačke vlade za razgovore sa Srbijom

Region 05.05.2022, 10:30 30.05.2022, 11:12
Vučić: "Pozicija Srbije je teška i bojim se da će ekonomski biti sve teža"
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa ministricom odbrane Njemačke Analenom Baerbock gdje su razgovarali o evropskoj perspektivi, krizi u Ukrajini ali i situaciji na Kosovu, gdje se dijalog Beograda i Prištine nastavlja 13. maja. Vučić je obraćajući se novinarima u Berlinu kazao kako je pozicija Srbije teška te je izrazio bojazan da će i ekonomski biti sve teža.

- Naša pozicija je teška, užasno komplikovana, izjavama predsednika Putina još više. Govoriću o tome sutra. Plašim se da će i ekonomski biti sve teže, kazao je Vučić.

Tokom svog boravka u Berlinu Vučić se, na neformalnoj večeri, sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Taj sastanak i  razgovore Vučić je ocijenio „veoma teškim“ te je dodao kako su njemački predstavnici insistirali da se ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora sprovesti.  Također se osvrnuo  na Zajednicu srpskih opština ističući da „neki odbijaju da o tome uopšte govore“ a da je važno da su svi njemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

Prema pisanjima srbijanskog  B92 Srbijanski predsjednik se nakon sastanka sa šeficom njemačke diplomatije i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kazao da razgovori nisu bili jednostavni, ali da je zadovoljan interesovanjem njemačke vlade za razgovore sa Srbijom.

- Važno je da razgovarate sa nemačkim predstavnicima, jer je to najveća i najvažnija zemlja u Evoropi. Ne možemo mi da menjamo stav Nemačke po pitanju Kosova, nemojte da samo deca, to se neće dogoditi, rekao je Vučić.

Po pitanju rata u Ukrajini i poziciji Srbije Vučić je kazao da je situacija postala veoma teška a pritisci na Srbiju veliki. Također, istakao je kako je Srbija na samom početku rata u Ukrajini saopšteni strateški stavovi Srbije, i da koliko god oni bili teški i komplikovani za braniti Srbija je i dalje na istoj poziciji. 

komentari (0)