Vučić sa Aliyevim: Srbija i Azerbejdžan podržavaju jedna drugu na međunarodnoj areni

Alijev je istakao da su dobri odnosi dvojice predsjednika osnovni faktor za razvoj odnosa, da su dvije zemlje suštinski strateški partneri i da je zato potpisivanje izjave o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo važan korak.

Region 23.11.2022, 14:21
Vučić sa Aliyevim: Srbija i Azerbejdžan podržavaju jedna drugu na međunarodnoj areni
© AA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakli su danas u Beogradu da su dvije zemlje prijateljske i da podržavaju jedna drugu po pitanju teritorijalnog integriteta. 

- Srbija i Azerbejdžan su podržale jedna drugu u međunarodnoj areni. Uvijek smo podržavali teritorijali integritet Srbije i taj stav se neće mijenjati ni u buduće, poručio je Alijev na konferenciji za novinare poslije sastanka s Vučićem.

Alijev je istakao da su dobri odnosi dvojice predsjednika osnovni faktor za razvoj odnosa, da su dvije zemlje suštinski strateški partneri i da je zato potpisivanje izjave o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo važan korak. On je istakao da Azerbejdžan ima bogate gasne resurse.

- Naša uloga će rasti i mi ćemo sarađivati sa prijateljskim zemljama na prvom mjestu, ne samo kada je riječ o energetici, poručio je Alijev.

Azerbejdžanski predsjednik je dodao da se sa Srbijom vode razgovori i u vojno-tehničkoj sferi. Kako je rekao, predstavnici dvije zemlje moraju češće da se sreću i najavio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiti Baku do kraja godine, a da će on još jednom doći u Beograd.

Alijev je govorio i o međunarodnom pravu i ukazao da se u međunarodnim forumima usvajaju brojna dokumenta, brojne deklaracije u kojima se traži povlačenje jermenskih trupa iz okupiranih dijelova Azerbejdžana, ali da problem nikada nije riješen.

- To pokazuje da odluke i rezolucije koje su donijele međunarodne organizacije jesu selektivne. Nekada se rezolucije usvoje za dan, za nekoliko sati, a mi na primjenu moramo da čekamo 27 godina, rekao je Alijev.

On je dodao, pošto se ništa ne dešava na osnovu deklaracija donesenih u međunarodnim organizacijama, Azerbejdžan koristi svoje pravo iz Povelje ujedinjenih nacija - pravo na samoodbranu.

- Mi silom podržavamo naš teritorijalni integritet i mi obnavljamo objekte na oslobođenim teritorijama. Mi to gradimo iz pepela, rekao je Alijev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je danas "malo toga od međunarodnog prava ostalo". On je ocijenio da potpisivanjem izjave o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo počinje novi nivo odnosa dvije zemlje.

Vučić je rekao da su razgovarali o saradnji u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan gasna sila, kao i da Srbija gleda kako da se priključi na kabl za transmisiju električne energije koji će ići do Evrope, kako bi osigurala energetsku sigurnost.

On je dodao i da je Alijev postao veoma popularan u Evropi.

- Za njega obično nisu imali vremena, sada sve vreme za Ilhama Alijeva imaju. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, samo kada neko treba da me lupi po glavi, a njega zovu jer ga vole. Nije se on promenio, on je samo čuvao svoju zemlju, a samo neka neki drugi razmisle jesu li se oni možda menjali, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će rukovodstvo Srbije čuvati svoju zemlju makar upola uspješno kako je Alijev čuvao Azerbejdžan.

komentari (0)