Vučić: Scholz je uvjeren u evropsku budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana

Njemački kancelar je istakao da je razgovor s Vučićem bio plodotvoran te da je na putu za članstvo u Evropskoj uniji najvažnije da Srbija ostane dosljedna na putu sprovođenja reformi

Region 05.05.2022, 09:14
Vučić: Scholz je uvjeren u evropsku budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana
© AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao sinoć se s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i krizi u Ukrajini. 

Vučić je nakon sastanka izrazio zahvalnost na srdačnom gostoprimstvu i prilici da govori o stavovima Srbije, kao i na iskrenosti, otvorenosti i dobrom razgovoru koji je danas imao s njemačkim kancelarom, napominjući da je zajednički konstatovan veliki uspon u bilateralnim, a prije svega ekonomskim odnosima između Njemačke i Srbije.

- Nemačka je najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije isto kao što je i Srbija najveći trgovinski partner Nemačke na Zapadnom Balkanu. Pre samo osam godina, Nemačka je Republici Srbiji bila partner broj četiri, dok je danas ubedljivo prva, istakao je Vučić.

Kako je objavljeno na web-stranici predsjednika Srbije, Vučić je naglasio uvjerenost kancelara Scholza u evropsku budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana, napominjući da je to važno obećanje za sve ljude na ovim prostorima, posebno za Srbiju.

- Govorili smo o još dve velike i važne teme. Jedna se tiče odnosa Srbije prema ratu u Ukrajini. Ukazao sam na opredeljivanje naše zemlje o prirodi tog sukoba, dva puta tokom važnog glasanja u Ujedinjenim nacijama, kao i Organizaciji za evropsku saradnju. Govorio sam o svim problemima s kojima se Srbija suočava, uz ključno pitanje o regionalnim odnosima. Imali smo otvoren i sadržajan razgovor i zahvalan sam na tome, rekao je Vučić i dodao i da je njemačkom kancelaru dao obećanje da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema i da će Zapadni Balkan imati i mir i stabilnost.

Vučić je napomenuo da se nastavlja dijalog s Prištinom te da se nada da će se doći do određenog napretka po tom pitanju.

- Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo ta kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naša želja, već bih rekao da je reč kompromis dovoljno jasna i nama, a i onima drugima koji u dijalogu učestvuju, poručio je predsednik Vučić dodajući da se raduje skoroj posjeti Scholza Beogradu.

Njemački kancelar je istakao da je razgovor s Vučićem bio plodotvoran te da je na putu za članstvo u Evropskoj uniji najvažnije da Srbija ostane dosljedna na putu sprovođenja reformi, piše AA. 

- Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. U interesu regiona i Evropske unije je da one budu punopravne članice, poručio je Scholz.

komentari (0)