Vučić se sastao sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom

Tokom boravka u Beogradu, predsjednik turskog parlamenta će se sastati sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem, te s premijerkom ove zemlje Anom Brnabić.

Region 22.12.2021, 10:55 22.12.2021, 11:35
Vučić se sastao sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom
© AA

Sastankom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop započeo je zvaničnu radnu posjetu Srbiji. 

Sastanku prisustvuje i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy.

Prema dobijenim informacijama, predsednik Velike narodne skupštine Turske Šentop izjavio je da su odnosi Turske i Srbije danas dostigli najviši nivo u historiji i da se razvijaju iz dana u dan. Ističući da je posebno prijateljstvo predsjednika Srbije Vučića i predsjednika Redcepa Tayyipa Erdogana odigralo veliku ulogu u dostizanju ovog nivoa odnosa između dvije zemlje, Šentop je rekao kako nikada neće zaboraviti „poziv Vučića Erdoganu odmah nakon izdajničkog pokušaja državnog udara u 15. jula“.

Navodeći da pridaju veliki značaj parlamentarnoj dimenziji odnosa između dvije zemlje, Šentop je rekao: "Naši ekonomski odnosi su sve bolji i čvršći. Postoje pozitivni pomaci u bilateralnoj trgovini, investicijama i turizmu. Nadamo se da će naši bilateralni odnosi trgovina će dostići 2 milijarde dolara ove godine, oboreći novi rekord.“

- Mi svakodnevno dodajemo nove investicije našim ulaganjima u vašu zemlju. Turske investicije su porasle sa 1 milion dolara na 250 miliona dolara za 10 godina. Snažna vam podrška pružanje našim poslovnim ljudima ima veliku ulogu u povećanju naših investicija ovdje, procijenio je Šentop.

Šentop je također istakao kako TIKA igra važnu ulogu u oblasti kulturne saradnje.

- TIKA nastavlja svoje projekte koji imaju za cilj zaštitu našeg zajedničkog istorijskog i kulturnog naslijeđa bez usporavanja, dodao je Šentop.

Navodeći da se saradnja Turske i Srbije ne može poreći u obezbjeđivanju mira i stabilnosti na Balkanu, Šentop je rekao: "Odlučni smo da dalje razvijamo našu saradnju u svim oblastima i da doprinesemo ukupnom razvoju regiona."

Predsjednik Srbije Vučić je istakao da će uvijek podržavati da se odnosi sa Turskom razvijaju i održavaju na visokom nivou.

- Pozdravite mog dragog prijatelja, gospodina predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zadovoljni smo vašom posjetom. Hvala vam puno, poručio je Vučić.

Tokom sastanka, Şentop je bio u pratnji parlamentarne delegacije koju su činili zamjenik predsjednika MHP Grupe Erkan Akçay, poslanik IYI Partije  iz Tekirdağa Enez Kaplan, zatim poslanik AK Partije iz Burse Mustafa Esgin, poslanik AK Partije iz Balıkesira Pakize Mutlu Ayydağ i poslanik CHP İlhami Aygün.

Sentop je jučer upriličio posjetu Sjevernoj Makedoniji, a pored Srbije posjetiće još i Crnu Goru.

Tokom boravka u Beogradu, predsjednik turskog parlamenta će se sastati sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem, te s premijerkom ove zemlje Anom Brnabić.

komentari (0)