Vučić: "Težimo miru i stabilnosti u regionu"

Vučić je dodao da očekuje da SAD prepozna napore Srbije u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmjene prijedloga za rješavanje konkretnih izazova

Region 13.01.2023, 10:20 16.01.2023, 11:49
Vučić: "Težimo miru i stabilnosti u regionu"
© AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na radnom ručku Dereka Cholleta, specijalnog savjetnika u State Departmentu, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbjednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU-a u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom. 

Vučić je upoznao Cholleta sa razvojem događaja na Kosovu, istakavši da Srbija, kao i uvijek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usljed jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima, piše AA. 

Vučić je dodao da očekuje da SAD prepozna napore Srbije u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmjene prijedloga za rješavanje konkretnih izazova.

Chollet je naglasio da će SAD uvijek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmjere na razgovore o tzv. francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje krize na Kosovu, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić i Chollet razgovarali su i o energetskoj bezbjednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorištenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD-a. Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obje zemlje, te da treba dodatno unaprijediti napore obje strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima, piše AA. 

Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD-a prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspješno privređuju već dugi niz godina.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država upravo čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

komentari (0)