Vučić: "Zahtjevom za članstvo Kosova u Vijeću Evrope srušen je Vašingtonski sporazum"

Vučić je ocijenio da su "mentori Prištine mnogo jači" i ilustrovao da su ti mentori "rodili, ljuljali u kolijevci" Kosovo i da ga i danas podržavaju, "ma koliko oni bili nekorektni i ma koliko ništa ne činili" na pronalaženju bilo kakvog kompromisnog rješenja.

Region 12.05.2022, 12:39 12.05.2022, 12:57
Vučić: "Zahtjevom za članstvo Kosova u Vijeću Evrope srušen je Vašingtonski sporazum"
© AA

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ministarica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc zvanično predala zahtjev za članstvo Kosova u Vijeću Evrope čime je Priština "srušila" Vašingtonski sporazum. 

Vučić je, nakon što je otvorio Sajam automobila u Beogradu, novinarima izjavio da je Gervala taj zahtjev podnijela "prije pet minuta".

- Time je Priština pokazala da je srušila još jedan, Vašingtonski sporazum, brutalno su ga pogazli, ne sekiraju se nizašta. Poslije gotovo desetogodišnjag gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 ni oni ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija u narednim sedmicama pokazati da može da se bori i čuva svoju zemlju.

Ocijenio je da su "mentori Prištine mnogo jači" i ilustrovao da su ti mentori "rodili, ljuljali u kolijevci" Kosovo i da ga i danas podržavaju, "ma koliko oni bili nekorektni i ma koliko ništa ne činili" na pronalaženju bilo kakvog kompromisnog rješenja.

- Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušat ćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo. Naše moći su ograničene, nevelike, ali život je borba i borićemo se, nema povlačenja, predaje i sklanjanja pred ucjenama i ultimatumima, rekao je Vučić.

Pominjući Jelisejsku palatu i Bijelu kuću, Vučić je ocijenio da su "oni napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost Kosova".

Odgovarajući na pitanje kakav će odgovor Srbije biti na zahtjev Prištine, Vučić je rekao da je Srbija "pravila određene računice" i da bi Kosovo moglo da ima podršku do 70 odsto za ulazak u Vijeće Evrope "ukoliko bi svi oni koji su priznavači  kosovske nezavisnosti glasali za članstvo".

Dodao je da je Kosovo nedavno dobilo podršku Sjedinjenih Američkih Država za ulazak u program Partnerstvo za mir i ocijenio da je to način pritiska na one članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i pritisak na Srbiju da to učini.

- Sve to njima ne vrijedi previše ukoliko od Srbije i Beograda ne dobiju zeleno svjetlo, tako da, neka svi oni rade svoj posao, a ovim su nam svi oni koji su pričali o poštovanju međunarodnog prava i principima i vrijednostima još jednom pokazali da nikakve vrijednosti nemaju, da nikada nikakve principe nisu ni poštovali, a u međunarodnom pravu interesovalo ih je samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste u svoje političke potrebe, i ništa više, rekao je Vučić.

Upozorio je da to ima dodatni efekat na odnose u regionu i da pravi probleme i naglasio da odgovor Srbije mora da bude dovoljno pametan i mudar da se sačuva mir i stabilnost, ali i da Srbija "mora da bude dovoljno čvrsta, snažna i uporna u zaštiti onoga što je njeno".

Ranije danas Vlada Kosova je načelno odobrila inicijativu za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

- Danas usvojenom odlukom Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore obavezuje se da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva, dodaje se u saopštenju.

Određeno je da zvaničan zahtjev za prijem u članstvo Kosova u Vijeće Evrope u Strazburu podnese ministarica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc.

Odluke za članstvo u Vijeću Evrope donose se većinom glasova zemlja članica.

komentari (0)