Zaev: Kosovo je suverena i nezavisna država, gradi svoje stavove i mi poštujemo te stavove

Region 16.09.2021, 15:44 16.09.2021, 16:09
Zaev: Kosovo je suverena i nezavisna država, gradi svoje stavove i mi poštujemo te stavove
© AA

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev održao je zajedničku konferenciju za novinare sa kosovskim kolegom Albinom Kurtijem, nakon zajedničkog sastanka dvije vlade održanog u Skoplju.

Zaev je rekao da se između dvije države odvija odlična saradnja, dodajući da je zajednički sastanak vlada pozitivan podsticaj za intenziviranje odnosa. Zaev je rekao i da je Kosovo za Sjevernu Makedoniju među najvažnijim trgovinskim partnerima i da intenziviranje saradnje doprinosi stabilnosti čitavog regiona.

- Dajemo punu podršku dijalogu između Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija i podržaćemo rješenje prihvatljivo za obje strane, sporazum o normalizaciji, sporazum koji će ojačati regionalnu saradnju, stabilnost i prosperitet čitavog Zapadnog Balkana, naglasio je Zaev.

On je izrazio podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo i spremnost za razmjenu iskustava na putu Kosova ka članstvu u NATO-u.

Istovremeno, kosovski premijer Kurti je sastanak dvije vlade opisao kao istorijski trenutak u saradnji Kosova i Sjeverne Makedonije.

- Održali smo zajednički sastanak koji je za nas izraz volje za označavanje nove etape međusobne saradnje, ali i izraz zahvalnosti za naše dobrosusjedske odnose, istakao je Kurti.

On je naglasio da su dvije zemlje do sada imale potpisana 42 sporazuma i memoranduma, dodajući da je danas potpisano još 11 u različitim oblastima.

Među njima je i Memorandum o saradnji, prema kojem će se formirati zajednička komisija za put Prizren - Tetovo, veoma važnu osu za Republiku Kosovo i Republiku Sjevernu Makedoniju, kazao je Kurti.

Dvojica premijera upitana su u vezi regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", koja uključuje Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Albaniju, ali ne i Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, Kurti je rekao da je za Kosovo budućnost Evropska unija, javlja AA.

- Evropska unija je naša sudbina, dok je Evropa naš kontinent. Stoga, i kao Republika Kosovo podržavamo sve regionalne inicijative u kojima imamo Evropsku uniju, a koje su iz Evropske unije, rekao je Kurti.

Zaev je priznao da ima različite stavove sa kosovskim premijerom u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan", ali da to nije prepreka za saradnju.

- Reći ću samo da je Kosovo suverena i nezavisna država, gradi svoje stavove i mi poštujemo te stavove, kazao je Zaev i dodao da smatra da zemlje Balkana treba da održe dijalog i postignut dogovor.

On je istakao da šest zemalja Zapadnog Balkana nemaju drugu alternativu nego da se pridruže Evropskoj uniji i prema njegovim riječima, bilo koji bilateralni ili regionalni sporazum pravi se radi brže i efikasnije budućnosti u EU.

Ranije tokom dana, Vladu Kosova je službenom ceremonijom ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije primila delegacija predvođena premijerom Zaevom, uz intoniranje himni dvije države.

Na prvom zajedničkom sastanku, vlade obje zemlje su bile u punom sastavu. Tokom posete, prije zajedničkog sastanka dvije vlade, održan je i bilateralni sastanak premijera Zaeva i Kurtija, kao i bilateralni sastanci ministara vlada.

komentari (0)