Zamjenik premijera Kosova Bislimi: Srbija sabotira proces dijaloga

Region 18.07.2022, 15:54 19.07.2022, 15:47
Zamjenik premijera Kosova Bislimi: Srbija sabotira proces dijaloga
© AA

Prvi potpredsednik Vlade Kosova i glavni pregovarač Kosova u razgovorima sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je da uprkos volji i zalaganju kosovske strane u procesu dijaloga sa Srbijom postoji potkopavanje tog procesa od strane Srbije.

Bislimi je to izjavio prilikom podnošenja izveštaja skupštinskom Odboru za evropske integracije o dosadašnjem toku dijaloga, koji Kosovo i Srbija vode u Briselu, uz posredovanje specijalnog izaslanika za dijalog EU Miroslava Lajčaka.

On je rekao da se prošle nedelje u Briselu sastao sa Lajčakom, ali da do planiranog trilateralnog sastanka nije došlo, jer srpska strana nije učestvovala.

„Imamo sabotažu ili podrivanje procesa od strane Srbije, ali, da bih pokazao odlučnost kosovske strane da smo aktivni u dijalogu i da radimo na konačnom sporazumu, otišao sam u Brisel i imao dva sastanka sa gospodinom Lajčakom na kojima smo razgovarali o daljim koracima“, naglasio je Bislimi.

On je rekao da je ideja trilateralnog sastanka Kosovo - Srbija - EU u Briselu da se pripremi teren za sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje predstavnika Lajčaka, ali da tako nešto nije konkretizovano zbog Srbije.

„Ideja trilateralnog sastanka je bila da se pripremi teren za naredni sastanak, možda ove nedelje ili sutra, između dvojice šefova država, ali i to je bilo teško zbog nespremnosti gospodina Vučića da ide u Brisel. Gospodin Kurti je izjavio da je spreman da što pre otpočne razgovor o sveobuhvatnom sporazumu, ali je Vučić kao razlog naveo posetu predsednika Egipta, koji se očekuje da u Srbiji boravi tri dana“, rekao je Bislimi, prenosi AA.

Zamenik premijera Bislimi ponovio je da su kriterijumi za liberalizaciju viznog režima ispunjeni pre četiri godine, te je izrazio optimizam da bi vrlo brzo moglo biti dobrih vesti. On je istakao da kosovska strana radi sa češkim predsedništvom EU da se pitanje viza stavi na dnevni red, te da nikada nije bilo više izjava da je ovo odlučujući trenutak za liberalizaciju viza. Kosovari jedini na zapadnom Balkanu nemaju viznu liberalizaciju.

komentari (0)