Zatvorena birališta na izborima u Srbiji

Region 03.04.2022, 20:06
Zatvorena birališta na izborima u Srbiji
© AA

Zatvorena su biračka mjesta u Srbiji gdje su danas održani vanredni parlamentarni i redovni predsjednički izbori.

Više od 6,5 miliona građana Srbije od sedam sati je biralo predsjednika zemlje, poslanike Skupštine i odbornike u Beogradu i još 13 gradova i opština.

Za mjesto na Andrićevom vencu bilo je osam kandidata.

Kandidati su aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić i opozicioni kandidati - predstavnik Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, zeleno-lijeve koalicije Moramo Biljana Stojković i nekoliko kandidata desnice - predsjednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamnkovski, predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović, predstavnica koalicije Suverenisti Branka Stamenković i predsjednik Srpske desnice Miša Vacić.

Za predsjedničke izbore ukinuto je pravilo da na izbore mora da izađe više od 50 posto ukupnog broja birača pa je predsjednik onaj ko osvoji više od 50 posto izašlih birača.

Ako niko od kandidata u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto, onda dva kandidata s najviše glasova idu u drugi izborni krug. U posljednjih 15 godina na predsjedničkim izborima glasalo je oko polovine upisanih birača.

Od 1990. godine do danas Srbija je 11. puta birala predsjednika, ali su u 2002. i 2003. izbori bili neuspješni, jer je tada važilo pravilo da na izbore mora izaći više od 50 posto građana, dok je to pravilo kasnije ukinuto.

Posljednji put Srbija je birala predsjednika 2017. godine, a na te izbore izašlo je 3.655.365, odnosno 54,36 posto birača.

Dotadašnji premijer Aleksandar Vučić pobijedio je u prvom krugu sa 55,08 posto glasova izašlih birača, odnosno dobio je oko dva miliona glasova, na drugom mjestu je bio kandidat opozicije, nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković koji je osvojio oko 600.000 glasova, odnosno 16,35 posto, a treći je bio satirični kandidat Luka Maksimović, koji se kandidovao i kampanju vodio kao izmišljena ličnost "Ljubiša Preletačević Beli" i osvojio oko 350.000 glasova, odnosno 9,42 posto.

Mandat predsjednika Srbije traje pet godina.

Na parlamentarnim izborima biralo se 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

Od februara 2020. godine, partije moraju da osvoje tri posto glasova kako bi ušle u skupštinu.

Ovaj cenzus se ne odnosi na stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Posmatračka misija Crta ranije je saopćila da su prvi dio izbornog dana obilježile tenzije i verbalno nasilje, a ispred više biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi fizičkog nasilja.

Do 16 sati su podnijeli pet prijava policiji zbog izborne korupcije. Dvije prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici.

Sporadični slučajevi nepravilnosti poput nepravilne pripreme glasačkog mjesta, vođenja paralelne evidencije i povrede tajnosti glasanja zabilježeni su na 10 posto biračkih mjesta u Srbiji i pet posto u Beogradu, piše AA.

komentari (0)