Ambasador BiH Subašić: Iz Gaze uspješno evakuirano 36 osoba, šestoro se nije pojavilo na Rafahu

Mi smo na putu prema Kairu, nakon što smo noćas završili evakuaciju 36 osoba sa liste od 42 osobe. Šest osoba nije evakuirano zbog toga što se nisu pojavili na granici Rafah, pojasnio je Sabit Subašić, ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu

Svijet 16.11.2023, 11:28 16.11.2023, 12:41
Ambasador BiH Subašić: Iz Gaze uspješno evakuirano 36 osoba, šestoro se nije pojavilo na Rafahu
© AA

Tokom noći iz Pojasa Gaze je uspješno evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, dok se šest osoba sa liste za evakuiranje nije pojavilo na prelazu Rafah, potvrdio je za AA Sabit Subašić, ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu.

“Mi smo na putu prema Kairu, nakon što smo noćas završili evakuaciju 36 osoba sa liste od 42 osobe”, rekao je Subašić.

Dodao je kako se šest osoba sa liste, za koje je izraelska strana odobrila evakuaciju, sinoć nije pojavilo na prelazu Rafah, piše AA. 

Subašić je naglasio kako će oni u narednom periodu imati mogućnost pojaviti se i preći granicu Rafah, na čemu Ambasada BiH nastavlja raditi.

Evakuisani državljani BiH sa porodicama su na putu prema Kairu, gdje će boraviti u hotelu naredna dva dana, a tokom tog perioda će se raditi na rješenjima za njihov dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Egiptu uputila je zahtjev za evakuiranje 54 osobe iz Gaze, a riječ je o 29 državljana BiH i njihovim bližim srodnicima. Izraelska strana odobrila je da Gazu napuste 42 osobe s pomenutog spiska.

komentari (0)