Anketa: Samo 17 posto Nijemaca spremno uzeti oružje kako bi branilo svoju zemlju

Anketa, koju je naručio sedmični list "Stern", pokazala je da većina Nijemaca nije spremna da brani svoju zemlju oružjem u potencijalnom oružanom sukobu

Svijet 20.12.2023, 14:09 22.12.2023, 10:12
Anketa: Samo 17 posto Nijemaca spremno uzeti oružje kako bi branilo svoju zemlju
© AA

Samo 17 posto Nijemaca odlučno je uzeti oružje za odbranu svoje zemlje u slučaju vojnog napada, pokazala je nova anketa objavljena srijedu. 

Anketa, koju je naručio sedmični list "Stern", pokazala je da većina Nijemaca nije spremna da brani svoju zemlju oružjem u potencijalnom oružanom sukobu.

Oko 61 posto ispitanih reklo je da je “malo vjerovatno” ili “definitivno neće” se prijaviti i uzeti oružje, čak i ako njihovu zemlju napadne strana sila.

Devetnaest posto je reklo je da bi “vjerovatno” učestvovalo u oružanoj borbi protiv okupatorskih snaga, prenosi  AA. 

Brojke su u oštroj suprotnosti s naporima Vlade Njemačke da izgradi podršku javnosti za ambiciozniju agendu odbrambene politike.

Koaliciona Vlada kancelara Olafa Scholza odustala je od oprezne odbrambene politike nakon ruskog rata protiv Ukrajine i najavila ambiciozan plan nabavke za modernizaciju svojih oružanih snaga.

Prošle sedmice, ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da Njemačka ima "oko pet do osam godina" da ponovo bude "sposobna za rat" i da odvrati prijetnje Evropi.

komentari (0)