Austrijanac Volker Turk novi šef UN-a za ljudska prava

Svijet 09.09.2022, 12:53
Austrijanac Volker Turk novi šef UN-a za ljudska prava
© AA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres imenovao je austrijskog diplomatu Volkera Turka za sljedećeg visokog komesara za ljudska prava.

Generalna skupština UN-a u četvrtak je odobrila Guterresov prijedlog da iskusni diplomata bude imenovan za sljedećeg šefa UN-a za ljudska prava.

Turk će naslijediti Michelle Bachelet iz Čilea, koja je služila četvorogodišnji mandat u tijelu UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Bachelet je 31. augusta završila četvorogodišnji mandat i nije tražila novi nakon što je u posljednjem trenutku objavljen izvještaj o kršenju ljudskih prava etničkih Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj regiji Xinjiang.

Turk će preuzeti izazovan posao suočen s pritiskom kako aktivista za ljudska prava tako i Kine zbog izvještaja o Ujgurima. Kina oštro poriče optužbe o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.

Austrijski diplomata radio je za UN više od 30 godina i posebno je blisko sarađivao s generalnim sekretarom Guterresom dok je ovaj bio na dužnosti visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Radio je za UNHCR u Maleziji, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Kongu i Kuvajtu, te u sjedištu UN-a u Ženevi.

Izvor: AA

komentari (0)