Borrell: EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana

Podršku proširenju EU na Zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali evropski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu...

Svijet 06.10.2021, 12:16
Borrell:  EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana
© AA

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio uoči početka samita lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja da je neophodno održati vjerodostojan proces proširenja. 

- Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope. Današnji samit EU - Zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu, poručio je Borrell na društvenij mreži Twitter.

Podršku proširenju EU na Zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali evropski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu.

- EU bez sumnje mora uložiti sve napore za svoju globalnu ulogu. Ali, ako to zaista mislimo, prvo moramo to dokazati kod kuće i u bliskom susjedstvu, uključujući Zapadni Balkan, rekao je Heger.

Premijerkla Estonije Kaja Kallas ponovila je podršku svoje zemlje procesu proširenja.

- Stabilno i prosperitetno susjedstvo EU u interesu je svih nas, a Estonija je spremna dati svoj doprinos i pomoći regionu da napreduje u godinama koje su pred nama. Bolje nam je zajedno, napisala je Kallas.

I predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sassoli je pozvao lidere Evropske unije (EU) da prevaziđu trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države Zapadnog Balkana.

Sassoli je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu povodom samita čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme, javlja AA. 

- Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste, poručio je Sassoli.

komentari (0)