Borrell: Nadam se da će dogovor o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica biti postignut ove sedmice

Svijet 18.07.2022, 10:38 01.08.2022, 14:08
Borrell: Nadam se da će dogovor o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica biti postignut ove sedmice
© AA

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je u ponedjeljak nadu da će diplomatski napori koje predvodi Turkiye za deblokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ove sedmice uroditi dogovorom.

"Nadam se da će ove sedmice biti moguće postići dogovor o deblokiranju Odesse i drugih ukrajinskih brodova", izjavio je Borrell uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Napomenuo je da "to nije diplomatska igra" jer od ovog sporazuma zavise životi "desetina hiljada ljudi".

Borrell je također isključio mogućnost zaustavljanja "podrške Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji" čak i ako Moskva zaprijeti smanjenjem isporuke gasa u Uniju.

Dodao je da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o zabrani uvoza ruskog zlata i drugim amandmanima na postojeće sankcije radi bolje implementacije.

Također će razgovarati i o planovima za jačanje vojne pomoći Ukrajini, a jutarnjoj sjednici će se pridružiti i ukrajinski šef diplomatije Dmytro Kuleba.

U popodnevnim satima ministri EU će razgovarati i o odnosima bloka sa Latinskom Amerikom, o procesu pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije EU, te digitalnoj diplomatiji.

Izvor: AA

komentari (0)