Borrell u New Yorku organizovao večeru za lidere država Zapadnog Balkana

Svijet 22.09.2021, 11:26 22.09.2021, 11:52
Borrell u New Yorku organizovao večeru za lidere država Zapadnog Balkana
© AA

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija neformalnu večeru sa liderima država Zapadnog Balkana.

Riječ je o drugom takvom sastanku visokog predstavnika EU sa liderima regiona, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Na sastanku u New Yorku razgovaralo se o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosima s EU, kao i o pripremama za samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati 5. i 6. oktobra u Sloveniji.

- To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed, saopštila je Evropska služba za vanjske poslove. .

Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Albanije Edi Rama, kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković, javlja AA.

komentari (0)