Bundestag izabrao Olafa Scholza za novog kancelara Njemačke

Olaf Scholz bio je na funkciji vicekancelara i ministra finansija u vladi Angele Merkel

Svijet 08.12.2021, 10:47 08.12.2021, 11:24
Bundestag izabrao Olafa Scholza za novog kancelara Njemačke
© AA

Lider Socijaldemokrata Olaf Scholz izabrane je danas u Bundestagu za novog kancelara Njemačke, nakon 16 godina vladavine Angele Merkel.

Scholz će predvoditi njemačku vladu u koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratama.

Olaf Scholz bio je na funkciji vicekancelara i ministra finansija u vladi Angele Merkel a donji dom Bundestaga izabrao ga je  na tajnom glasanju dobio je 395 glasova od 707 zastupnika Bundestaga. Dok su 303 zastupnika bila protiv, šest suzdržano, dok su tri glasa bila nevažna.


Tako će 63-godišnji Scholz, koji je izabran za premijera, otići u predsjedničku rezidenciju, palata Bellevue, gdje će primiti dokument o imenovanju predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, a potom se ponovo vratiti u parlament.
Angela Merkel, čiji je mandat okončan, glasanje je samo pratila jer nije zastupnica u Bundestagu. Predsjednica Bas pozdravila je Merkel, što je popraćeno aplauzom zastupnika.
U Bundestagu su danas također bili prisutni i bivši predsjednik Joachim Gauck, bivši kancelar Gerhard Schroder, Scholzova supruga Britta Ernst, njegovi roditelji Gerhard i Christel Scholz, te braća i sestre Jens i Ingo Scholz.
Zbog mjera protiv širenja koronavirusa (COVID-19) zastupnici su nosili maske, a mjestu u sali je bilo odvojeno za one zastupnike koji nisu vakcinisani.
Nakon polaganja zakletve u Bundestagu, Scholz će s novim članovima vlade otići u palatu Bellevue, gdje će novi ministri također dobiti dokument o imenovanju od Steinmeiera, a potom se ponovno vratiti u parlament. Nakon svečane zakletve, ministri će i zvanično preuzeti dužnost.
Scholz je bio ministar rada i socijalnih pitanja u peridou 2007.-2009., zatim premijer Hamburga 2011-2018., te potpredsjednik Vlade i ministar financija 2018-2021, javlja AA. 

komentari (0)