Cvijet Srebrenice za američkog predsjednika: Podsjetnik da se genocid više ne smije desiti

Svijet 04.07.2021, 11:55 04.07.2021, 12:11
Cvijet Srebrenice za američkog predsjednika: Podsjetnik da se genocid više ne smije desiti
© FENA

Autor Srebrenog cvijeta Srebrenice Mensur Bektić u povodom 4. jula - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država i 11. jula - Dana obilježavanja genocida u Srebrenici želi da predsjedniku SAD Joe Bidenu pokloni veliki, ručno izrađeni, Srebreni cvijet Srebrenice.

Bektić je u razgovoru za Fenu pojasnio da je predsjednik Biden, u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid, kada su ljudi ubijani, silovani, mučeni i protjerivani, dizao glas da cijeli svijet čuje šta se to dešava i BiH.

- Želja mi je da taj Cvijet bude na zidu Ovalnog ureda kako bi podsjetio sve generacije koje dolaze da se genocid više nikad ne smije desiti i da su SAD bili ti koji su dali podršku žrtvama u BiH - poručio je Bektić.

Ističe da ima punu podršku Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", predvođenog predsjednicom Munirom Subašić.

Cvijet je radio zajedno sa svojim sinom Ibrahimom Bektićem koji je kazao da Cvijet simbolično nosi poruku nade, nevinosti i novog početka.

- Cvijet ima 11 latica, a u svakoj od njih nalazi se sedam svrtaka, što je simbol datuma obilježavanja genocida u Srebrenici - kazao je Ibrahim Bektić.

Pojasnio je da svaki Cvijet izrađuju tradicionalnom tehnikom filigran koju njegova porodica baštini duže od 400 godina. Cvijet prave od čistog srebra, što je također jedan od simbola Srebrenice, jer se u tom gradu dugo eksploatisalo srebro.

- Za izradu Cvijeta koji je namijenjen predsjedniku Bidenu, trebalo mi je oko deset dana. Za izradu kalupa dva, a za popunjavanje latica pet dana. Sve je rađeno ručno i svi materijali koji su korišteni za izradu ovog Cvijeta su iz BiH - kazao je Ibrahim Bektić.

Cvijet Srebrenice se može kupiti u Centru BBI u Ateljeu nakita Bektić. Cijena je 117 eura, koja također simbolizira datum obilježavanja genocida. Oko pola iznosa namijenjeno je stipendiranju učenika i studenata koji su u slučaju socijalne potrebe iz Srebrenice i Žepe po odabiru Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Do sada su, istakao je Mensur Bektić, podijelili 71 stipendiju od 500 i 700 KM.

Bektić je na kraju izrazio nadu da će i u budućnosti kroz projekt imati priliku pomagati djecu iz tog područja Bosne i Hercegovine.

komentari (0)