Džamija Al-Aksa gotovo prazna jer izraelska policija ograničava ulazak vjernika

Uprava islamskih vakufa u Al-Qudsu saopštila je da izraelska policija dozvoljava ulazak u džamiju samo vjernicima starijim od 70 godina

Svijet 09.10.2023, 09:27 16.10.2023, 15:01
Džamija Al-Aksa gotovo prazna jer izraelska policija ograničava ulazak vjernika
© AA

13. oktobar 2023. 

12:23 - Izraelska policija u petak je uvela stroga ograničenja ulaska u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), zbog čega je ostala gotovo prazna, javlja Anadolu.

Veliki broj jedinica izraelske policije raspoređeno je u Starom Gradu i podignute su barijere u uličicama.

Uprava islamskih vakufa u Al-Qudsu saopštila je da izraelska policija dozvoljava ulazak u džamiju samo vjernicima starijim od 70 godina.

Očevici su potvrdili za Anadolu da područje Starog Grada podsjeća na utvrđenje poput vojne kasarne, a izraelska policija zabranjuje ulazak onima koji tamo ne žive.

Ogorčenje palestinskog naroda raste širom okupiranih palestinskih teritorija dok izraelska vojska nastavlja napade na Gazu.

09:50 -  Izraelski ratni avioni u okviru noćnih napada istovremeno su izvršili napade na 12 zgrada u Gazi u periodu od jedne minute u petak rano ujutro, javlja Anadolu.

Izraelska vojska je saopštila da su desetine lovaca izvršile napade na ciljeve širom Pojasa Gaze, uključujući 12 višespratnica koje su bombardovane u jednoj minuti, tvrdeći da te zgrade "sadrže imovinu Hamasa".

Izraelska vojska je dodala da je tokom noći izvela napade na oko 750 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim palestinskim grupama širom Gaze.

Vlasti u Gazi su u nekoliko objava potvrdile da izraelske akcije imaju za cilj izbacivanje stanovnika iz stambenih zgrada i naselja.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood".

Izrael je uzvratio masivnim vazdušnim napadima na Gazu.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardovanju Gaze je 1.537 osoba, dok je povrijeđeno 6.612 osoba.

Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

09:40 -  Izraelska vojska pozvala je palestinsko stanovništvo da se premjesti sa sjevera Pojasa Gaze na jug te blokirane regije, javlja Anadolu.

U saopćenju izraelska vojska tvrdi da se pripadnici Hamasovog vojnog krila kriju u tunelima i ispod kuća, kao i u zgradama u kojima žive civili u Gazi.

“Grad Gaza je područje u kojem se izvode vojne operacije. Izraelska vojska je naredila da svi civili u gradu Gaza budu evakuisani iz svojih domova na jug radi njihove vlastite sigurnosti i zaštite. Ova evakuacija je za vašu sigurnost“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se upozoravaju Palestinci u Gazi da se drže dalje od graničnih ograda i navodi se da izraelska vojska nastavlja operacije u Gazi.

Ukupno 2,3 miliona Palestinaca živi u Gazi, koju je Izrael blokirao od 2007. godine i koja ima usko područje od oko 360 kvadratnih kilometara.

11. oktobar 2023. 

09:02-  Najmanje 950 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 950 ljudi, a povrijeđeno 5.000.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

10.oktobar 2023. 

16:06 -  Izraelske snage nastavljaju žestoke napade na blokirani palestinski Pojas Gaze i treći dan nakon subotnjih napada koje je palestinski pokret otpora Hamaz iz te enklave izveo na pogranične izraelske gradove, javlja Anadolu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u izraelskim zračnim napadima do sada život izgubilo 788 osoba, a da je ranjeno više od 4.100 ljudi.

U saopćenju se navodi da je među poginulim i najmanje 143 djece i 105 žena.

Palestinska grupa Hamas u subotu je izvela napad na Izrael, za koji je kazala da je bio odgovor na izraelska kršenja u kompleksu džamije Al-Aksa.

Izrael je uzvratio nizom zračnih napada na Gazu i uveo potpunu blokadu te regije sa 2,3 miliona stanovnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će iskoristiti svu snagu Izraela da uništi Hamasove kapacitete i osveti se za napad.

14:21-  Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze povećan je na 765, dok je više od 4.000 ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine, javlja Anadolu.

U ranijem saopštenju ministarstvo je navelo da je u napadima na Gazu ubijeno najmanje 143 djece i 105 žena.

Pojas Gaze je u protekla tri dana bio pod teškim i intenziviranim izraelskim bombardovanjem iz zraka i zemlje, kao odgovor na oružani napad palestinske grupe otpora Hamas.

Dok izraelska vojska tvrdi da gađa vojne objekte i lokacije palestinskih oružanih grupa, Ministarstvo unutrašnjih poslova sa sjedištem u Gazi navodi da su sve izraelske mete bile civilna stambena područja.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Izraela, najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.600 ranjeno.

9:50 - Dva palestinska novinara ubijena su u utorak rano ujutro u zračnom napadu izraelskih ratnih aviona na Pojas Gaze, prenosi Anadolu.

Saeed Al-Taweel i Mohammad Sobh ubijeni su dok su snimali izraelsko bombardovanje stambene zgrade u okrugu Rimal u zapadnoj Gazi, potvrdili su za Anadolu bolnički izvori.

Nekoliko novinara je navodno povrijeđeno u istom području tokom bombardovanja.

Izraelski ratni avioni nastavili su tokom noći bombardovati razne oblasti Gaze.

U područjima gdje je materijalna šteta velika, još nema zvaničnih saopštenja o broju ubijenih i ranjenih.

 9:00- Izraelska vojska objavila je u utorak da su 123 vojnika ubijena od izbijanja borbi s palestinskom grupom Hamas tokom vikenda. 

Portal "Times of Israel" prenio je da je izraelska vojska objavila imena još 38 vojnika koji su poginuli u borbama u protekla tri dana, čime je ukupan broj povećan na 123.

U međuvremenu, ukupan broj dosad ubijenih Izraelaca iznosi 900, dok je broj ranjenih 2.616, prenosi AA. 

Što se tiče izraelskih zarobljenika u Gazi, izraelske vlasti nisu navele o kojem broju se radi. Dok je izraelska vojska objavila da je obavijestila više od 100 porodica da su njihovi članovi u zarobljeništvu u Hamasu, izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Gilad Erdan procijenio je da se broj izraelskih talaca kreće između 100 i 150.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Broj Palestinaca koje su ubili izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopštilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih porastao na oko 4.000.

15:02 - Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze povećan je na 560, javlja Anadolu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra do sada ubijeno najmanje 560 Palestinaca, a da je ranjeno 2.900 ljudi.

13:47 -   Broj Izraelaca ubijenih u napadima iz blokiranog pojasa Gaze povećan je na 800.

Izraelska javna radiodifuzna kompanija KAN javlja da je najmanje 800 Izraelaca poginulo u napadima koje je palestinski pokret otpora Hamas u subotu ujutro pokrenuo protiv Izraela.

Isti izvor javlja da je u napadima iz Gaze ranjeno još najmanje 2.400 Izraelaca, piše AA. 

10:11 -  Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u izraelskim napadima na tu blokiranu palestinsku regiju ubijeno najmanje 493 Palestinaca, a da je ranjena 3.751 osoba. 

Uporedo s tim, palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su izraelske snage “intenzivirale agresiju“ na Gazu sa stotinama izvedenih napada.

U saopćenju se navodi da su mete izraelskih napada na Gazu bile stambene zgrade i javni objekti, uključujući i džamije, piše AA. 

S druge strane, izraelska vojska saopćila je da je tokom protekle noći gađala više od 500 ciljeva u Gazi, te tvrdi da se radi o položajima palestinskih grupa otpora Hamas i Islamski džihad.

9:00 - Najmanje 32 Palestinca ubijena su rano u ponedjeljak u novim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Izraelski ratni avioni pogodili su stambenu zgradu u gradu Rafah, južno od grada Gaze, pri čemu je poginulo 19 Palestinaca, saopćili su medicinski izvori.

Petero Palestinaca je ubijeno u drugom napadu na kuću u gradu Khan Younis u južnom pojasu Gaze, dodali su.

Četiri osobe su također izgubile život u zračnom napadu u naselju al-Zaatar u sjevernom pojasu Gaze. Pogođena je i kuća u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi, usmrtivši tri osobe.

Djevojka je također ubijena, a nekoliko ljudi je ranjeno u napadu na džamiju u izbjegličkom kampu al-Shati zapadno od grada Gaze.

Izraelski borbeni avioni također su izveli nekoliko zračnih napada na Beit Lahia u sjevernom pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje vodi palestinska grupa Hamas.

Izraelska vojska je saopštila da su njihovi avioni nastavili izvoditi napade po Pojasu Gaze kako bi "uništio sposobnosti" Hamasa.

Navodi se da je nekoliko komandnih mjesta uništeno u napadima, uključujući "operativno sredstvo koje koristi Hamas" koje se nalazi u džamiji u Jabaliyi.

Palestinske grupe u Gazi su u međuvremenu ispalile više raketa na južni Izrael.

Hamas je saopštio da je ispalio oko 100 raketa prema priobalnom gradu Aškelonu.

Grupa Islamski džihad je također saopštila da je ispalila nekoliko raketa prema Tel Avivu.

Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatan napad na Izrael nazvan "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je njen napad bio odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Najmanje 700 Izraelaca, uključujući 73 izraelska vojnika, ubijeno je, a više od 2.300 ranjeno u napadima, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je uzvratio, serijom zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši više od 430 Palestinaca i ranivši najmanje 2.300 drugih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će iskoristiti svu snagu Izraela da uništi Hamasove kapacitete i "osveti se za ovaj crni dan".

komentari (0)