Djeca Gaze na poseban način odala počast svojim poginulim prijateljima

Svijet 14.06.2021, 20:00 14.06.2021, 20:35
Djeca Gaze na poseban način odala počast svojim poginulim prijateljima
© AA

Zmajevi u bojama palestinske zastave i sa fotografijama djece ubijene u nedavnim izraelskim napadima pušteni su danas u zrak u Pojasu Gaze, prenosi AA.

Napadi koje je Izrael pokrenuo 10. maja, prekinuti su 21. maja u dva sata iza ponoći, u skladu s dogovorom o primirju postignutim s Hamasom.

U izraelskim napadima na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba.

Udruženje kulture i slobode misli u Gazi organizovalo je različite događaje kako bi podsjetili na napade koji su trajali 11 dana, a koji su odnijeli mnoge živote.

Oko 400 djece iz Gaze pustilo je u zrak zmajeve napravljene u bojama palestinske zastave, a na kojima su bile i fotografije njihovih prijatelja koji su ubijeni u napadima.

Dječak Ferah Sakr rekao je da su ovaj događaj organizovali kako bi svijetu poslali poruku da djeca iz Gaze zaslužuju život i da imaju pravo na djetinjstvo.

Nejva al-Ferra, direktor Obrazovnog centra Nevvar, rekao je da je događaj organiziran kako bi se djeca zabavljala i kako bi ublažili psihološke efekte izraelskih napada na djecu.

Navodeći da je važno pokazati svijetu kroz šta su djeca Gaze prošla tokom napada, Ferra je rekao kako "također stavljamo slike i imena djece koja su ubijena kako bismo skrenuli pažnju na izraelske napade".

komentari (0)