Egipat: Granični prelaz Rafah otvoren, Izrael ne prihvata pomoć za Gazu

Granični prelaz Rafah je otvoren, Izrael ne prihvata pomoć koja ulazi u Gazu. Danas odgovornost za evakuaciju državljana trećih zemalja pada na Egipat. Granična vrata su otvorena, Egipat nije odgovoran za njihov neuspjeh da se evakuiraju, kazao je Ahmed Abu Zeyd, glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova

Svijet 20.10.2023, 16:13
Egipat: Granični prelaz Rafah otvoren, Izrael ne prihvata pomoć za Gazu
© AA

 Egipat je objavio da je graniči prelaz Rafah, jedina vrata pojasa Gaze prema Egiptu, otvoren i da Izrael ne prihvata humanitarnu pomoć za ulazak u regiju.

Ahmed Abu Zeyd, glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, objavio je pisano saopćenje u vezi s trenutnom situacijom na graničnim vratima Rafah i humanitarne pomoći koja se planira poslati u Gazu.

"Izrael smatra Egipat odgovornim za zatvaranje graničnih vrata, iako je pucao na granični prelaz (palestinska strana) četiri puta i tako odbio ulazak pomoći", poručio je Abu Zeyd.

"Granični prelaz Rafah je otvoren, Izrael ne prihvata pomoć koja ulazi u Gazu. Danas odgovornost za evakuaciju državljana trećih zemalja pada na Egipat. Granična vrata su otvorena, Egipat nije odgovoran za njihov neuspjeh da se evakuiraju."

Ukazujući na "Mirovni samit u Kairu" koji se planira održati 21. oktobra, a čiji će domaćin biti Kairo, glavni grad Egipta, Abu Zeyd je istaknuo da je sutrašnji samit prilika da se krene pravim putem, piše AA. 

komentari (0)