Emir Katara u UN-u: Katarski narod će raširenih ruku primiti navijače iz cijelog svijeta

Svijet 21.09.2022, 20:33 25.09.2022, 17:10
Emir Katara u UN-u: Katarski narod će raširenih ruku primiti navijače iz cijelog svijeta
© AA

Katar će dočekati svijet u novembru ove godine kada ćemo ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo, poručio je Emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani tokom sinoćnjeg obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Među brojnim temama govorio je o predstojećem Svjetskom prvenstvu (SP) u nogometu koje će njegova zemlja ugostiti, objavila je katarska državna agencija QNAM.

"Katar će dočekati svijet u novembru ove godine kada ćemo ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo. Izazov koji smo prihvatili prije dvanaest godina zahtijevao je stvarnu odlučnost, puno planiranja i naporan rad. I evo nas danas, stojimo na pragu da ugostimo svjetske ekipe i njihove navijače, i otvaramo svoja vrata za sve njih bez diskriminacije, da uživaju u nogometnim utakmicama i nevjerojatnoj atmosferi turnira, uz svjedočenje privrednoj i kulturnoj renesansi u mojoj zemlji", kazao je emir Katara, prenosi AA.

Na ovom turniru, koji će se prvi put održati u jednoj arapskoj i muslimanskoj zemlji, po prvi put na Bliskom istoku uopće, svijet će vidjeti kako je jedna od malih i srednjih zemalja u stanju ugostiti globalna događanja s iznimnim uspjehom, uz sposobnost pružanja ambijenta za raznolikost i konstruktivnu interakciju među ljudima.

Primijetio je znakove pozitivnog utjecaja ovog događaja u regiji. Atmosfera je, kako je rekao, nadahnula arapski svijet "da se raduju budućnosti bez prepreka među ljudima".

"Katarski narod će raširenih ruku primiti nogometne navijače... Kaže Uzvišeni: 'I Mi smo vas podjelili na narode i plemena da biste se bolje upoznavali'. Bez obzira na to koliko su naše nacionalnosti, vjere i ideje različite, naša dužnost je prevladati prepreke, pružiti ruku prijateljstva, graditi mostove razumijevanja i slaviti našu zajedničku ljudskost, u ime svog naroda i u svoje lično ime pozivam vas sve da dođete u Katar i uživate u ovom jedinstvenom turniru. Svi ste dobrodošli. Neka je na vas mir, milost i blagoslov Božji", poručio je emir Države Katar, javlja Bosnian News Service.

Govoreći o ostalim međunarondim temama, s posebnim osvrtom na Bliski istok i dešavanja u tom dijelu svijeta, istakao je da se svijet pretvorio u globalno selo u kojem se "naše brige preklapaju, a uzroci isprepliću".

"Iako se naš svijet promijenio velikom brzinom u smislu širenja učinaka bilo kakvog ekološkog incidenta, ekonomske krize ili vojnog sukoba na globalnoj razini, ipak naši pristupi i metode nisu evoluirali sličnom brzinom da bismo se nosili s ovim transformativnim promjenama. Bilo da se vjeruje da je svijet unipolaran ili multipolaran, međunarodna politika se još uvijek vodi u skladu s logikom zemalja koje posjeduju različite mogućnosti, interese i prioritete, a ne u skladu s logikom jednog svijeta i čovječanstva u ukuponosti", upozorio je.

Rekao je da su u potpunosti svjesni složenosti rusko-ukrajinskog sukoba i njegove međunarodne dimenzije, no uprkos tome je pozvao na prekid vatre i hitno traženje mirnog rješenja ovog sukoba.

Posebno se osvrnuo na palestinsko pitanje koje još uvijek nije riješeno.

"Stoga ponavljam našu punu solidarnost s bratskim palestinskim narodom u njihovoj težnji za pravdom, te također ponavljam potrebu da Vijeće sigurnosti UN-a preuzme svoju odgovornost prisiljavajući Izrael da prekine okupaciju palestinskih teritorija i uspostavi palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je emir države Katar, prenosi QNA.

komentari (0)