Erdogan: Turkiye će slati žito u afričke države ako počne stizati iz Rusije

Svijet 09.09.2022, 12:27
Erdogan: Turkiye će slati žito u afričke države ako počne stizati iz Rusije
© AA

Turkiye će slati žito i druge slične proizvode u afričke države kojima je potrebno ako i rusko žito počne da pristiže, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.

Obraćajući se novinarima u avionu nakon trodnevne balkanske turneje, Erdogan je podsjetio na izjavu ruskog lidera Vladimira Putina, rekavši da se ukrajinsko žito izvozi u bogate zemlje, a ne u one kojima je potrebno.

Erdogan je rekao da će se uspostaviti sistem na najidealniji mogući način za slanje žitarica i drugih proizvoda u afričke zemlje kojima je potrebno kada i rusko žito počne da pristiže u okviru ranije postignutog sporazuma o slanju žitarica.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

Od 1. augusta, u sklopu dogovora isplovilo je više od 90 brodova s više od dva miliona tona proizvoda od žitarica.

Erdogan je također kazao da je razgovarao o cijenama prirodnog gasa s Putinom te dodao da ima za cilj osigurati pozitivan ishod za dobrobit građana Turkiye. Također je istakao da Evropu čeka teška zima.

"Ova zima neće biti laka za Evropu, biće veoma problematična, biće veoma teška zima u finansijskom smislu", kazao je Erdogan, piše AA.

Komentarisao je i nedavne neprijateljske postupke Grčke protiv Turkiye.

"Atina se stalno žali NATO-u na Ankaru, pokušavajući da koristi mehanizme prijetnji, tako da govorimo jezikom koji oni razumiju", naglasio je turski čelnik.

Istakao je također da Turkiye ove godine bilježi veliki broj stranih turista, napominjući da zemlja nakon pandemije koronavirusa privlači veliki broj turista iz Rusije, Ukrajine i Velike Britanije.

Erdogan je protekla tri dana boravio u posjeti zemljama Balkana u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

komentari (0)