Escobar:" Rat u Ukrajini se neće preliti na BiH"

Escobar je istakao da je glavna briga za Bosnu i Hercegovinu ekonomski i demografski kolaps države...

Svijet 05.04.2022, 12:57 05.04.2022, 13:05
Escobar:" Rat u Ukrajini se neće preliti na BiH"
© AA

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da se rat u Ukrajini neće preliti na BiH

Escobar je tvrdi da problem u Bosni i Hercegovini nisu etničke tenzije, već korupcija, neodgovorni lideri i političari koji po svaku cijenu žele da ostanu na vlasti.

Escobar je navodi  da razlog zašto Bosna i Hercegovina trenutno nije funkcionalna država nije Dejtonski mirovni sporazum, već nedostatak dobre volje političara, te da je mirovni sporazum dobar sporazum zasnovan na ustupcima i vodeći računa o interesima tri naroda osnivača Bosne i Hercegovine, Bosanaca, Hrvata i Srba.

Dodao je, piše HRT,  da bi tek nakon članstva u EU bilo moguće da Bosna i Hercegovina postane država zasnovana na državljanstvu bez etničke diskriminacije.

Navodeći da SAD podržavaju koncept jedne države, dva entiteta i tri naroda osnivača za Bosnu i Hercegovinu, Escobar je naveo da je Dayton putokaz za evropske integracije i da tako treba i ostati.

Escobar je rekao da rat u Bosni i Hercegovini nije moguć jer postoje mirovne snage, prisustvo NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bonu, s druge strane Srbija i Hrvatska ne žele rat na svojim granicama i da bosanska omladina neće se boriti za sadašnje administracije i korumpirane političare.

Escobar je istakao da je glavna briga za Bosnu i Hercegovinu ekonomski i demografski kolaps države.

komentari (0)