EU i NATO i dalje ljuti na Poljsku zbog kupovine turskih dronova

Prva isporuka je predviđena za 2022. godinu. Ugovor će biti zaključen bez postupka nabavke.

Svijet 21.06.2021, 15:15 21.06.2021, 15:32
EU i NATO i dalje ljuti na Poljsku zbog kupovine turskih dronova
© AA

Razgovori poljskog predsjednika Andrzeja Dude s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom rezultiralil su time da je Poljska postala prva zemlja članica NATO-a i EU koja je kupila turske dronove. 

Na zajedničkom samitu održanom krajem maja u Ankari, poljski i turski ministri odbrane potpisali su ugovor vrijedan 270 miliona dolara (235 miliona eura) po kojem će Varšava kupovati bespilotne letjelice turske proizvodnje (UAV). Letjelice će biti korištene kako u izviđačke, tako i u jurišne svrhe, piše Deutsche Welle. 

Poljski predsjednik Andrzej Duda, navodi DW, naglasio je da njegova vlada želi poboljšati trgovinske odnose sa Turskom, dodajući da se nada da će bilateralna trgovina doseći 10 milijardi dolara, u odnosu na trenutnih 6,5 milijardi dolara.

Karol Wasilewski, analitičar za Tursku iz Poljskog instituta za međunarodne poslove (PISM), smatra da su politički aspekti dogovora o dronovima „zanimljivi“.

- Čini se da ovom transakcijom Poljska pokušava ne samo da ojača svoj odnos s Turskom, već i da se dodatno poveže sa istočnim krilom NATO-a, kao i da zabije klin u odnose između Turske i Rusije u vrijeme kada su ti odnosi ionako složeni, rekao je Wasilewski za DW.

Poljska će kupiti 24 naoružane bespilotne letjelice Bayraktar TB2, proizvedene u turskoj kompaniji. Prva isporuka je predviđena za 2022. godinu. Ugovor će biti zaključen bez postupka nabavke.

Dogovor, također, uključuje i pametne mikro-municije proizvedene u turskoj kompaniji Roketsan, zajedno sa zemaljskim kontrolnim stanicama i zemaljskim terminalima za podatke za dronove. Izviđački i jurišni dronovi bit će servisirani u Poljskoj, a dvije zemlje su se dogovorile o međusobnoj zaštiti povjerljivih podataka odbrambene industrije.

Miroslaw Rozanski, bivši generalni zapovjednik poljskih oružanih snaga, rekao je poljskoj informativnoj službi za odbranu Defense News da su i poljske oružane snage morale nabaviti bespilotne letelice velikog dometa sposobne za izvođenje napada izvan granica zemlje.

Baykar je već prodao svoj naoružani dron Bayraktar TB2 Azerbejdžanu, Ukrajini, Kataru i Libiji, a popularnost je stekao upotrebom u Siriji, Libiji i Azerbejdžanu.

- Problem s turskim bespilotnim letjelicama je taj što mogu biti izuzetno korisni u kombinaciji s odgovarajućom vojnom strategijom. Ako će se kupovinu pratiti razmjena znanja u ovom području, transakcija će možda biti plodonosnija u smislu obrambenih potreba, naglasio je Wasilewski.

Ruska aneksija Krima od Ukrajine bila je na dnevnom redu kada su se sastali Duda i Erdogan, zajedno s drugim temama vezanim za Rusiju, poput sigurnosti u Crnom moru i sukoba između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine. 

Odnos Turske sa SAD-om smatra se glavnim izazovom u razvoju poljsko-turskih veza. Prošlogodišnje sankcije SAD-a protiv Ankare zbog kupovine ruskih sistema PVO S-400 nisu trebale ometati vojnu saradnju Turske s drugim NATO saveznicima. Međutim, oživljavanje konfrontacijskog stava Ankare prema članicama EU, poput Francuske, moglo bi potaknuti Varšavu da zauzme stav u raspravi o sankcijama protiv Turske unutar EU.

Stanislav Tarasov, glavni urednik istočne redakcije ruske novinske agencije Regnum, kaže da je isporuka borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar bio važan, iako ne prvi signal promjena strateškog kursa Varšave prema Ankari.

Karol Wasilewski iz PISM-a rekao je da sporazum o prodaji dronova Poljskoj daje Turskoj „ogroman ekonomski i politički poticaj“. S jedne strane, akvizicija od strane prve države NATO-a znači „jačanje imidža za turski odbrambeni sektor“, što bi moglo rezultirati sklapanjem velikih poslova u budućnosti.

- S druge strane, to daje jasnu suštinu turskoj naraciji da doprinosi politici odvraćanja alijanse prema Rusiji - poruku koju Turska pokušava podvući gotovo u svakoj prilici otkad je Joe Biden stupio na dužnost, rekao je Wasilewski za DW.

Međutim, na Zapadu istovremeno raste zabrinutost da bi Varšava mogla pasti. 

Sa engleskog preveo Mirnes Baltić 

komentari (0)