EU izdvaja 7 milijardi eura pomoći Egiptu za zaustavljanje migracija

Sporazum između EU-a i Egipta slijedi slične sporazume koje je EU već sklopio u sjevernoj Africi s Libijom, Tunisom i Mauritanijom kako bi se ograničio dolazak izbjeglica i prebjega preko Sredozemnog mora

Svijet 18.03.2024, 10:23 21.03.2024, 14:10
EU izdvaja 7 milijardi eura pomoći Egiptu za zaustavljanje migracija
© AA

Evropska unija izdvojit će više od sedam milijardi eura pomoći Egiptu za unapređenje privrede i zaustavljanje migracija. Evropska unija unaprijedila je svoje odnose s Egiptom i sklopila strateško partnerstvo u okviru kojeg će izdvojiti pomoć koja će također biti iskorištena za suzbijanje migrantskih ruta prema Evropi.

U delegaciji Evropske unije, koja se u Kairu sastala s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem, a koju je predvodila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, bili su i premijeri Austrije, Belgije, Grčke i Italije te predsjednik južnog Kipra, što pokazuje važnost odnosa sa sjevernoafričkom državom.

Potpisani sporazum vrijedan 7,4 milijarde eura u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i druge finansijske pomoći usmjeren je na jačanje saradnje na području obnovljivih izvora energije, trgovine i sigurnosti.

Opsežan finansijski paket također je namijenjen potpori posrnuloj egipatskoj privredi, budući da je Evropska unija zabrinuta zbog dugogodišnje nestabilnosti zemlje sa 106 miliona stanovnika, koju muče privredna kriza i visoka inflacija, zbog čega su mnogi posljednjih godina odlučili migrirati u Evropu.

Predstavnici egipatskih vlasti uvjereni su da ta zemlja zaslužuje priznanje za zasluge u suzbijanju masovnih migracija sa svoje sjeverne obale, iako je u posljednje vrijeme ponovno zabilježen porast prebjega iz Egipta, Pakistana i Bangladeša na grčke otoke.

Financijski pritisak donekle je popustio nakon što je Egipat prošli mjesec potpisao sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji će za investicije u Egiptu izdvojiti rekordnih 35 milijardi dolara, a Kairo je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovorio i proširenje programa zajma.

Prema riječima diplomata, stratešku važnost Egipta dodatno je naglasio rat u Gazi, gdje su egipatski predstavnici važni posrednici u pregovorima između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Sporazum između EU-a i Egipta slijedi slične sporazume koje je EU već sklopio u sjevernoj Africi s Libijom, Tunisom i Mauritanijom kako bi se ograničio dolazak izbjeglica i prebjega preko Sredozemnog mora. Prema podacima Frontexa, prošle je godine opasnim morskim putem u Evropu ušlo gotovo 158.000 izbjeglica, što je 50 posto više nego godinu prije.

komentari (0)