EU pozdravlja odluku Turkiye i Izraela o obnavljanju diplomatskih odnosa

Cavusoglu je u maju posjetio Izrael, što je bila prva posjeta ministra vanjskih poslova Turkiye u posljednjih 15 godina, kako bi razgovarao o normalizaciji odnosa

Svijet 18.08.2022, 14:46 22.08.2022, 10:03
EU pozdravlja odluku Turkiye i Izraela o obnavljanju diplomatskih odnosa
© AA

 Evropska unija  pozdravila je u četvrtak odluku Turkiye i Izraela o imenovanju ambasadora u cilju normalizacije odnosa dviju zemalja. 

- Pozdravljam najavu između Turkiye i Izraela o obnavljanju potpunih diplomatskih veza, napisao je komesar EU-a za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi na Twitteru.

Turkiye i Izrael u srijedu su najavili da će obnoviti diplomatske odnose i međusobno ponovno imenovati ambasadore i konzule.

Varhelyi je sporazum nazvao "još jednom prekretnicom za jačanje bilateralnih odnosa, stabilizaciju regiona i podsticanje prosperiteta".

- Evropska unija je spremna da podrži uspostavljanje novih osnova saradnje, dodao je on.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da koraci koje poduzimaju na normalizaciji odnosa uključuju ponovno imenovanje ambasadora, ali je podvukao da će Ankara nastaviti braniti prava Palestine, Al-Qudsa i Gaze, piše AA. 

- Važno je da se naše poruke direktno prenesu Tel Avivu na nivou ambasadora, kazao je turski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako je potpisan sporazum o bilateralnoj saradnji na polju avijacije, a zemlje će u septembru održati ekonomski sastanak.

Cavusoglu je u maju posjetio Izrael, što je bila prva posjeta ministra vanjskih poslova Turkiye u posljednjih 15 godina, kako bi razgovarao o normalizaciji odnosa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Yairom Lapidom o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Erdogan je rekao da podržava razvoj saradnje i dijaloga između dviju zemalja izgrađenih na održivoj osnovi i uvažavanju međusobne osjetljivosti.

komentari (0)