Evropska komisija ipak dozvolila prodaju dizelaša i benzinaca nakon 2023.

Pod uslovom da se onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka

Svijet 21.03.2023, 12:40
Evropska komisija ipak dozvolila prodaju dizelaša i benzinaca nakon 2023.
© AA

Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje automobila s motorima s unutrašnjih izgaranjem i nakon 2035. godine ako su klimatski neutralna e-goriva, pokazuje dokument u koji uvid ima britanska agencija „Reuters“.

Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenim od 2035. pod uslovom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka, navodi "Reuters".

Evropski parlament, Evropska komisija i države članice EU su, nakon pregovora, prošle godine pristali na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutrašnjim izgaranjem.

Ipak, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja pomenutih vozila.

Francuska u ovom sporu podržava druge EU zemlje u cilju "za čiste automobile od 2035." kao i Španija, Belgija, Švedska, Danska, Irska i Nizozemska sve u cilju nastojanja EU da bude globalni lider u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Nova odluka dolazi uoči evropskih izbora naredne godine.

komentari (0)