Fotoreporterka AA nastavlja dokumentovati izraelske zločine u Gazi

Izraelski napadi u Pojasu Gaze doveli su sve Palestince, posebno žene, u tešku situaciju u kojoj svakodnevno vode borbu za preživljavanje, brinući se istovremeno o članovima svojih porodica

Svijet 08.03.2024, 09:15
Fotoreporterka AA nastavlja dokumentovati izraelske zločine u Gazi

 Fotoreporterka agencije AA  Doaa Albaz koja se nalazi u Rafahu na jugu Pojasa Gaze nastavlja obavljati dužnost u jeku izraelskih napada kako bi prikazala svijetu strahote iz palestinske enklave i stradanja civila.

Izraelski napadi u Pojasu Gaze doveli su sve Palestince, posebno žene, u tešku situaciju u kojoj svakodnevno vode borbu za preživljavanje, brinući se istovremeno o članovima svojih porodica.

Dok se Međunarodni dan žena širom svijeta obilježava 8. marta, Palestinke počinju raditi u prvim jutarnjim satima kako bi osigurale svojim porodicama najosnovnije potrepštine uprkos teškoćama koje su iskusile.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno oko 30.800, a ranjeno 72.298 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

komentari (0)