Gaza: Izraelske snage ubile 70 Palestinaca u redu za humanitarnu pomoć

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici.

Svijet 29.02.2024, 09:22 29.02.2024, 16:24
Gaza: Izraelske snage ubile 70 Palestinaca u redu za humanitarnu pomoć
© AA

Oko 70 osoba je ubijeno, a više je povrijeđeno u četvrtak kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze, potvrdio je za agenciju Anadolu glasnogovornik Ministarstva zdravlja u palestinskoj enklavi.

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici.

Svjedoci su kazali da je mnogo Palestinaca ubijeno i povrijeđeno u masi koju je izraelska vojska bombardovala i na koju je pucala.

Prema njihovim riječima, medicinski timovi i civili koji su se našli u blizini su ranjene prevozili do obližnjih bolnica.

Svjedoci su naveli da su izraelski vojnici također gađali medicinske timove i civile koji su nosili ranjene.

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana.

Mete izraelskih snaga su civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

komentari (0)