Gaza za nekoliko sati potpuno ostaje bez struje

Svijet 11.10.2023, 14:12 11.10.2023, 15:50
Gaza za nekoliko sati potpuno ostaje bez struje
© AA

Šef Palestinske energetske uprave Dhafer Melhem izjavio je u srijedu da će se jedina elektrana u Pojasu Gaze zatvoriti za nekoliko sati, odnosno oko 17.30 sati po lokalnom vremenu. 

"Danas sam dobio izvještaj u kojem se navodi da je većina solarnih ćelija na krovovima kuća i objekata u Pojasu Gaze potpuno oštećena i da ne mogu proizvoditi električnu energiju", rekao je Melhem za Anadolu.

Kao rezultat odluke kabineta u Tel Avivu, Izrael je već "prekinuo snabdijevanje Pojasa Gaze strujom od prošle nedjelje" kao odgovor na operaciju palestinske grupe Hamas.

Melhem vjeruje da je trenutni cilj Izraela da "liši Gazu struje iz svih izvora i učini je mjestom neprikladnim za život".

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze, piše AA. 

U nasilju je ubijeno više od 2.255 ljudi, uključujući najmanje 1.055 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

komentari (0)